csc_8264Puntenburg, was 9 november 2016 in de middag het zenuwcentrum van de studenten Zorg en Welzijn die hun opleiding doen bij het Wijkleerbedrijf. Deze opleiding van 40 weken, wordt in zijn geheel in Puntenburg gegeven.

Vandaag was het na de eerste 10 weken de tijd om “publiekelijk” middels een tentamen te laten zien wat ze geleerd hadden in diverse disciplines. Zoals de verzorging van de diverse leeftijdsgroepen. Maar ook geloof en cultuur was onderdeel van het tentamen. Over een 12 tal tafels lagen alle werkstukken, proefschriften en voorbeelden gerangschikt.De begeleiding van ouders en opvang van kinderen in de Magneet tijdens het inloop uurtje en meerdere projecten lagen ter inzage.  Ook de aansluiting met de Verkeerstuin was duidelijk zichtbaar. De begeleiding Mirjam en Gerda, zouden de diverse onderdelen beoordelen.

csc_8270Gekeken werd naar de opbouw van de tafel, de uitstalling, orde en netheid. Maar ook de bejegening naar de bezoekers. Hoe spreekt men mensen aan. Is er uitleg en hoe, of wat is de houding achter de tafel. Performance dus .

De studenten, inmiddels heen en weer lopend, dan weer zittend achter hun opdracht, of nog een keer naar de gang. Zoekend naar bekenden, familie of vrienden. Nervositeit was wel meetbaar. Bedrukte en lachende gezichten. Een der studenten wordt nog geattendeerd op haar rol als gastvrouw en neemt plaats bij de ingang van de Vijverzaal.

Vanuit het wooncomplex worden “senioren”opgehaald en de liften zoeven heen en weer met bewoners in rolstoelen. Het wordt redelijk druk en de ” meter” loopt.

dsc_6785Na een wat geruststellende openingsspeech van Wilma Leenders, wijkstagemakelaar van het Wijkleerbedrijf, kon er weer gelachen worden. Zij memoreerde de samenwerking tussen het ROC Midden Nederland en MBO Amersfoort, zijn vruchten afwerpt. Voorheen werd een gedeelte van maar 10 weken binnen het Wijkleerbedrijf gedaan, nu de volledige opleiding ,niveau 2. De vraag die ze opriep, was dat de studenten nu konden laten zien wat er geleerd was. En wat “heet van de Pers”kwam, dat iedere student nu een herkenbare blouse draagt met het opschrift Wijkleerbedrijfdsc_8171 Soesterkwartier. Hierna mocht Toon Honer, afdelingsmanager Gezondheidscollege ROC Midden Nederland de cursisten toespreken. Hij complimenteerde de uitstraling van de cursisten. Ook hij vertelde over de gewijzigde structuur van praktijk en lesgeven binnen het Wijkleerbedrijf. Met een dankwoord aan Wilma, Gerda en Mirjam, werd het tentamen officieel gestart.

Maar eerst is daar dan toch de groepsfoto, ditmaal op de trap in de hal van Puntenburg. De spanning viel er duidelijk af en een vrolijk stel poseerde van voor en achteren om goed hun “kleding”te laten zien.

dsc_8167Binnen werd hierna druk geschreven en beoordeeld. Even meekijkend waren hier en daar wat opmerkingen te zien, de aandachtspuntjes zeg maar.  Naar verluid heeft iedereen het tentamen succesvol afgesloten.

Voor de studenten een leerzame periode en met een tijdelijke “tussenstand” in het ingewikkelde proces van Zorg en Welzijn.

Nog 30 weken te gaan.

Verlag en foto’s Karel van Rooy.

Foto impressie klik hier,

dsc_8186

dsc_8154dsc_8226