Woensdag 6 mei jongstleden kwamen leden van de Kinderwijkraad Leeuwarden op bezoek in het Soesterkwartier, dit bij onze eigen Kinderwijkraad. De redactie heeft hiervan een uitgebreid verslag gedaan. Die dag kenmerkt zich niet alleen door een geslaagd bezoek maar ook een triest gebeuren tijdens een onweersbui en de gevolgen van de blikseminslag in park Randenbroek.

Het tegen bezoek aan Leeuwarden stond toen al op 8 mei gepland, ware het niet dat de NS die dag een groot aantal werkzaamheden hadden gepland en een reis naar Leeuwarden ruim 3 uur zou duren.

05150037Het was een mooie dag, in het begin nog bewolkt later kwam de zon. Er was wel een koude wind. De Bruggen bij Zwolle waren mooi, de uiterwaarden zagen er best wel droog uit. Toen we aankwamen in Leeuwarden vond ik het jammer dat we niet werden opgewacht. Iemand zei dat we  met bus 3 moesten maar dat bleek bus 19 te zijn. In Leeuwarden zagen we allerlei straatnamen die we ook hier in de wijk hebben.

Bij Cambuur zagen we KWR Leeuwarden, en kregen we drinken en aten Suikerbrood. 05150097Het Suikerbrood was erg lekker. Jammer vonden we het allemaal dat er in het stadion niet gevoetbald mocht worden. Met welke bekende voetballers we op de foto staan weet ik niet, wel dat ze allemaal blond waren. De Pers-kamer was best wel redelijk klein, lijkt op tv veel groter. De stukken die we tussendoor moesten lopen waren redelijk lang maar de bus-ritjes waren erg leuk.

Broodjes bij de lunch waren erg lekker. De vragen van de Quiz waren best moeilijk. Wel heb ik weer wat geleerd over welke politieke partijen er allemaal zijn.

Er werd hier en daar ruw gespeeld tijdens de Cruyff Court wedstrijd. Leeuwarden won dit keer.

De Oldehove Toren was best interessant, al leek hij niet echt op de Toren van Pisa, minder scheef en heel vierkant. Daarna gingen we een ijsje eten, dat was erg lekker. Met het ijsje liepen we naar het Station. Voor de Treinreis terug werden we door de KWR Leeuwarden uitgezwaaid

In de trein terug naar Amersfoort, merkte ik pas hoe moe ik was en wilde even rustig kunnen bijkomen van de drukke maar wel hele leuke dag!

Verslag en foto’s: Mimoun en Karel

Vrijdag15 mei was de nieuwe reis naar het Noorden  gepland. Net aan het einde van de meivakantie en met een aantal leden nog op vakantie. Toch werd aan de oproep aan de kinderwijkraad een goed gevolg gegeven en rond 09.00 uur meldden zich een 10 tal kinderwijkraad leden voor de treinreis. Dit samen met 5 begeleiders, waaronder onze verslaggeefster van de redactie Ngie ter ondersteuning van het Jeugd Persbureau.

Voor sommige raadsleden niet alleen een reis buiten de deur, maar ook een heel nieuwe ervaring. Onze fotograaf “Mimoun” had zijn camera dan ook vanaf het begin van de reis tot aan station Leeuwarden in de aanslag. En gezegd mag worden dat Mimoun niets aan het toeval heeft  overgelaten en  redelijk veel meters bovenleiding, weilanden, koeien, stations, bruggen en datgene wat onderweg te zien was, heeft gefotografeerd , waarvoor dank.

05150006Voor het vertrek van de trein ( 09.37) werd er nog even geshopt in de winkeltjes op het station. Nadat de voorraad eten, drinken en snoepen was aangevuld trok de groep naar Spoor 2 waar de trein al snel langs het perron reed. Na het instappen werd de halve trein doorgelopen op zoek naar genoeg ruimte voor de hele groep. De eerste klas coupe werd gezien als “ruimte genoeg”, hier kunnen we zitten maar helaas de kaartjes waren echt tweede klas. En de vaders en moeders konden een eventuele boete vast waarderen, bedachten ook wat kinderen gelukkig op tijd.

Ook de stilte coupé vond de begeleiding geen goede optie en toen de kinderen hoorden dat ze dan anderhalf uur hun mond dicht moesten houden, waren ook zij snel overtuigd: “geen goed optie!”. In de trein toch nog maar eens goed gekeken bij welke tussenstations er allemaal gestopt  zou worden, dat was; 05150016Zwolle, Steenwijk en Heerenveen. Tussendoor werd er gepraat, spelletjes gedaan, wat gegeten, gesnoept en gedronken. Na iets meer dan de 1.40u vanwege dat de trein een heel stuk niet op de gebruikelijke snelheid mocht rijden, rolde de trein het station van Leeuwarden binnen. Op dat moment was het, net als bij vertrek uit Amersfoort, nog bewolkt. Op weg naar het aangrenzende busstation. Even was er onduidelijkheid over welke bus genomen moest worden, buslijn 3 werd genoemd, maar uiteindelijk bleek het buslijn 19 te moeten zijn. Na een tour die langs verschillende oude en nieuwe/gerenoveerde delen van Leeuwarden reed, moest er uitgestapt bij de halte: Anemoonstraat. Al hadden de straten die van daaraf gelopen moesten worden geen bloemennamen, een huis met de naam “Sering” en de tuintjes met bloemen en kruiden deden toch best een beetje aan het Soesterkwartier denken. “Thijm” werd geroken, een “Gebroken Hartje” geplukt. Zo werd er onderweg naar het stadion een lesje natuur opgestoken.

05150089Iedereen in de bus op weg naar het Voetbal-Stadion van S.C. Cambuur, eerst werd door een medewerkster van het stadion in de ontvangstruimte verteld hoe het programma eruit zag. Na wat drinken naar de tribune waar de Kinderwijkraad Leeuwarden de groep op zat te wachten. Van de bovenste rijen van de tribune, op naar het veld voor een fotomomentje met een paar van de aanwezige spelers. En het gevolg is dat de kinderen van de beide kinderwijkraden nu met een aantal prof spelers op de website staan van SC Cambuur

Na het fotomoment weer naar de bovenste rijen op de overdekte tribune normaal is dat het “Pers” gedeelte, net voor de “Skybox”. Tijd om nog wat te drinken en plakken “Fries Suikerbrood” te eten natuurlijk. Suikerbrood is de specialiteit van Friesland, waar Leeuwarden toch echt nog steeds de hoofdstad van is! Veel tijd was er niet in het stadion omdat er ‘s middags allerlei andere dingen op het programma stonden van zowel het stadion als van de KWR’s. Nog even werd de Persruimte bezocht waar ervaren kon worden hoe het is om achter die tafel te zitten, en hoe het is om ernaar te kijken. In de Persruimte was het tijd om KWR Leeuwarden de foto te overhandigen die gemaakt was op de dag dat zij in Amersfoort waren! De foto werd enorm gewaardeerd en de dank moest overgebracht worden aan de fotograaf: Karel van Rooij (hierbij gedaan)!

Hierna vertrok het hele gezelschap wandelend richting de OBS De Plataan, aan de Plataanstraat 2. De naam van de school gaf weer zo’n “Soesterkwartier” momentje, al had het gebouw dat niet wat betreft de vormgeving. Binnen waren er broodjes met onder andere; kaas, pasta, pindakaas gekleurde muizen, en was er koffie, chocomelk, een soort energydrankje en thee te drinken. Tijdens de lunch kwamen vragen aan de orde als: wat is democratie, en waarom is democratie belangrijk, welke politieke partijen ken je, en waarom is de KWR belangrijk, en wat kan de KWR bereiken?  Nadat er na de maaltijd nog even van de toiletten gebruik gemaakt kon worden, ging het hele gezelschap (invasie in de buurt) aan de wandel richting het locale “Cruyff Court” een wedstrijd als gevolg. De zon was inmiddels goed doorgebroken.

Het Cruyff Court was groter van oppervlak, het hek aanmerkelijk minder hoog, en speeltoestellen en bankjes erom heen. Waarschijnlijk ook omdat het op een behoorlijk open terrein lag, dat het veel lichter was dan Cruyff Court aan de Dollardstraat. Daarbij ligt het Leeuwardense veld middenin een woonwijk, en niet aan de rand. De wedstrijd verliep hier en daar wat erg spannend, waardoor sommigen toch even behoefte hadden aan een time-out. Aan beide kanten ontbrak een Michel, dat was duidelijk. Even klimmen was een leuke afwisseling, schommelen en draaien kon ook.  Leeuwarden won met 16-1 al waren de meningen over het verloop van het spel en de uitslag toch ernstig verdeeld. Na de wedstrijd toog het hele gezelschap weer richting een bushalte, nu van bus 3.

Vanaf het busstation nog een wandeling door het Centrum van Leeuwarden om een blik te gaan werpen op hun “scheve toren” De Oldehove-Toren uit 1529. Jammer was voor de kinderen dat ze er niet dichter bij konden komen vanwege een of ander “Dance-feest”. Op de vraag van Esther of de groep even het terrein op mocht, was het antwoord: “het is voor 16+”, hierop antwoordde Esther laconiek: “dat komt dan goed uit we zijn met 17+”. Helaas, verder dan een gulle lach daarop van de kassière kwam de groep niet. Genietend van de zon en ondertussen een foto-shoot, werd het toch weer tijd om in de richting van het station te gaan. Richting het station wandelend werd nog een ijsje gegeten, en zo belande het hele gezelschap na een boeiende dag weer op het Station van Leeuwarden. Na woorden van dank en afscheid werd het gezelschap uitgezwaaid door de KWR Leeuwarden en de begeleiders. Al met al een boeiende en leuke dag, waarin best veel gezien werd in korte tijd.

De trein stond ruim voor vertrek al klaar om in te stappen, en nu was er plek genoeg om bij elkaar te zitten. Onderweg werden er appels, wortels en tomaatjes gegeten, en nog wat gedronken. Woordspelletjes als roep een dier waarvan de naam begint met (bijvoorbeeld) de letter T werd in een groepje gedaan. Nadat ongeveer de halve dierentuin gepasseerd was, ging het groepje over naar “ik ga op reis en ik neem mee….” Het begon met een koffer, maar zeker weten dat er een enorme zee-container nodig was om alles dat genoemd werd erin te krijgen, want dit werd de lijst: Koffer, tandenborstel, tandpasta, grammofoon, kleding, mobiel, speelgoedvliegtuigje, camera, schoenen, kat, hamster, privé-jet, piloot, treinkaartje, ouders, eten, schrijfgerei en een windmolen….en dat past echt niet in een koffer. Verderop werden de mobieltjes ter hand genomen, werd er getekend, en hier en daar door een energiekeling nog wat gedold. Aankomst op Amersfoort was keurig op tijd. En veel van de kinderen werden dan ook opgewacht. Iedereen vond het een leuke afwisselde dag,  en Leeuwarden een leuke stad, maar was blij om weer terug te zijn in Amersfoort. KWR Leeuwarden bedankt!

Verslag en foto’s: Ngie

Foto’s van Annet