DSC_389727 juni 2015. Na een lange voorbereiding, veel organisatorische dingen, vergaderingen, planningen, wikken en wegen, was het dan eindelijk zover.

Op de zaterdagmiddag van de 27 juni vierde de Speeltuin haar 70 jarig bestaan en bleek er flink uitgepakt te zijn met activiteiten. Het gehele programma was in de middag gepland. Vanaf 13.00 uur konden kinderen, genodigden, gasten, ouders, ouderen,  jongeren , nou ja iedereen uit de wijk Soesterkwartier naar binnen.. Keurig welkom geheten bij de ingang door Marielle met een welkoms woord vergezeld van de benodigde bonnen, kon een ieder zich tegoed doen aan de diverse spellen.

DSC_3869De tegoedbonnen diende om bijvoorbeeld een suikerspin of ene bak popcorn te halen bij de gloednieuwe suikerspinwagen van Eric van Manschot. Bemand door beide zoons en Eric zelf kregen die het bijzonder druk. Ook de “sound”machines van Marnix stonden opgesteld voor de muziek en zo als later bleek de microfoons.

De entree was geheel versiert met ballonnen in de vorm van een boog. Een kraam met gratis limonade was het eerste doel gevolgd door de altijd aanwezige “stand”van het wijkmuseum die nog een wat oude foto’s van vroeger poseerden van het ontstaan van de speeltuin. De showmasters daar waren uiteraard Gezina Tuinstra en Joke Sickmann, bijgestaan door Rolf Craanen.

De zon was uitbundig aanwezigen een parasolletje kon geen kwaad zo hier en daar.

DSC_3881Daarna bleef je eigenlijk stil staan om een keus te maken uit de vele activiteiten.  Een van de  populaire zaken was natuurlijk het paardrijden en al snel vormde zich daar een rij. De pony en het grote paard kregen het heel erg druk deze middag.

In vogelvlucht:  Het maken van extreem grote zeepbellen was een zeer leuke maar vermoeiende bezigheid. Het lukte af en toe om hele grote zeepbellen te creeren.

Schminken. Merel Wismeijer (met hulp) was er maar druk mee. Zo te zien liepen heel heel heel veelkinderen met fraaie tekeningen  op  hun gezicht. Ware kunstwerkjes werden er gemaakt.

Het luchtkasteelin de vorm van een grote hond trok natuurlijk ook veel aandacht. Bij het opblazen van het beest, had deze toch  een wat er grote mond en kwam hij knel te zitten in de bomen. Het werd opgelost.

DSC_3953Zoals gezegd deed de suikerspin/popcorn wagen goede zaken. Later in de middag kwam er zelfs  “hoog”bezoek in de van de Wethouder Jeugdzaken, Bertien  Houwing. Voor de gelegenheid was er een nieuw bord ontworpen voor de speeltuin met nog eens de spelregels die er gelden. Rond de klok van 14.45 uur mocht de Wethouder de “plaquette”die aan een boom was bevestigd onthullen. Uiteraard voorafgaand aan de speech en een korte geschiedenis van de speeltuin door Marielle.  De Wethouder memoreerde het belang van een speeltuin in  de wijk. Gezamenlijk werd het doek van het bord afgehaald en kram de tekst te voorschijn.

Van de zijde van de speeltuinorganisatie (landelijk)  NU SO, werd een grote doos overhandigd. Met behulo  van enkele kinderen werd deze door geopend waarna er allerlei  spellen te voorschijn kwamen.

Officieel was daarna het feest voor geopend.

DSC_4063Ook uit de lucht gevallen was een dame op een bezem. Alternatief vervoer heet dat. Het bleek een echte Heks te zijn. Maar dan een die herrie maakt. Herrieheks en Igor de Draak kwamen op bezoek. De ter plekke ingerichte schouwburg (of heksenburcht) was snell gevuld met kinderen die een spannend avontuur te horen kregen over het maken van “herrie”.DSC_4065

Het Jeugd lid van de redactie kwam ook handen en ogen te kort. Zelf even dat hij de camera weglegde om  ook maar een ronde paard te rijden en een “paar”suilerspinnen te verorberen.

Hierna is hij ook voorgesteld dan de Wethouder Jeugdzaken.

Maar laten we de groetentuin niet vergeten. Daar zijn deze middag twee appelbomen gepland en een aantal kinderen waren bezig met het wieden van wat onkruid. Ook onze jeugd verslaggever nam de hark ter handen.

DSC_4004En om de zaak compleet te maken was er een vrolijke verklede clown die de opgeblazen ballonnen kon kneden en knijpen tot het een hondje werd, of een muts, wat je maar wilde.

De speeltuin kan, mede door het mooie weer, terug zien op een zeer geslaagd jubileum. Naar schatting waren er zo,n 300 bezoekers.

Na afloop is er voor de medewerkers naar een Barbecue.

 

Verslag en foto,s Karel van Rooy

Foto impressie.

Het verslag en foto,s van Mimoun Jeugd Persbureau volgt.