P6204475Het fietsenrek werd goed gevuld om even voor drie uur zaterdagmiddag 20 juni. Kapella Slava Cultura, heet het mannen-koor voluit, en dan zegt de naam het al, zonder muzikale begeleiding! Aartspriester en kerkelijk vader, Stephan Bakker heette iedereen die kwam van harte welkom. Zo’n 70 mensen kwamen luisteren binnen de mooie veranderde kerk. Het koor, met 17 man aanwezig, onder de bezielende leiding van Serge Latychev, begon aan een assortiment uit het repertoire dat bestaat uit; religieuze Slavisch-Byzantijnse muziek, klassieke Russische werken en bekende Russische, Oekraïense en Georgische volksliederen.

Slavische zang vind men terug in de kerkelijke Liturgie, P6204470en komt van oorsprong uit de Russisch Orthodoxe kerk, maar is vandaag de dag ook nog te ervaren in Bulgarije, Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland en nog een aantal landen waar de Orthodoxe  kerk gehuisvest is. Het klonk menig keer als werd er vijf stemmig gezongen. En het verschil in toonhoogtes was soms echt heel minimaal, absoluut niet van de categorie “zing lekker mee”. Degene die had moeten zorgen dat er CD’s op locatie waren, bedacht net even te laat dat hij ze thuis “klaar had liggen”, maar ja, heen en weer gaan was geen optie, daarvoor woonde hij net te ver weg. Als u bij het winkeltje in de kerk aangeeft dat u een CD wil kopen, dan komt het vast goed.

P6204463Een van de nummers, kon nog enigszins mee gezongen worden, al was het een beetje op gehoor, voor degene die de tekst niet kenden. Het publiek, in leeftijd variërend van ongeveer 6 jaar tot 96 jaar luisterde zeer geboeid. Al leek het ademen geruisloos, iedereen applaudisseerde, en niemand die bleef zitten na afloop, gelukkig.  Nog even werd er gesocialiseerd, en werden zowel koorleden, als de kerkelijk aanwezigen vragen gesteld, voor een deel omdat: “als je dan toch in de kerk bent…….”. Vader Stephan kan ook zonder problemen in het Engels antwoorden, zo hoorde uw verslaggever ter plaatse.

Al is het op onze kant van de planeet ’s middags om 15.00u St Corneliuskerk_WimSmeets_8818vlak voor midzomer, absoluut niet “nachtelijk”, toch viel deze zang in de categorie “kerken-nacht”, en het mocht het gezang er niet minder mooi door laten klinken. Buiten zijn vrijdag de Gierzwaluw- kasten opgehangen keurig op een rij onder de dakrand van de parochie, laat ze maar komen de Gierzwaluwen, ook zij zijn zeer zeker welkom in de beschutting van het dak van de St. Corneliuskerk.

Foto ophangen Gierzwaluw-kasten is gemaakt door Wim Smeets.

Verslag en fotoalbum: Ngie