DSC_2454Het was nog stil even voor zes uur woensdagavond 11 november bij speeltuin Rivierenwijk. een groep verkeersregelaars, waaronder Kevin Zuijdendorp, nam nog even de route door en sprak af hoe, wat en waar verkeer onderbroken moest worden. Vervolgens werden de portofoons getest, zekerheid en veiligheid boven alles. Op dat moment liepen er nog maar twee kinderen rond, maar het was nog vroeg.

Vanaf zes uur kwamen er snel meer kinderen, waarvan de meeste begeleid werden door hun ouders. Met dank aan Albert Heijn Noordewierweg, was er koffie, thee en limonade en stonden er belegde broodjes klaar voor iedereen die nog niet had kunnen eten. Ook waren er voor de broodnodige vitamientjes, mandarijntjes.DSC_2459 Buiten werd de vuurkorf aangestoken, en verdwenen regenspetters. Het draaiorgel had de motor al aan en draaide vooraf even proef. De muziek was duidelijk afgestemd op kinderen, zo hoorde men Kabouter Plop en K3 uit het Draaiorgel komen.

Om zeven uur vertrok de stoet met ongeveer 80 kinderen en ongeveer 100 ouders en begeleiders, met vooropgaand het Draaiorgel linksaf de Dollardstraat op. Daarna ging de stoet rechtsaf via de Hunzestraat – linksaf door de Spaarnestraat – rechtsaf door de Merwede straat, waarna het verkeer op de Noordewierweg tijdelijk stilgelegd werd om over te kunnen steken naar de Tulpstraat. DSC_2618De kleintjes konden weer even aansluiten want het tempo van het vooropgaande Draaiorgel lag aan het begin best hoog. Een kleine file wachtende auto’s, brommers en fietsen ontstond er snel.

Na deze veilige oversteek, waarvoor dank aan de verkeersregelaars, werd de weg vrijgegeven en verplaatste de optocht voorzien van allerlei soorten Lampionnen zich verder door de wijk. Door de Tulpstraat en de Leliestraat naar de Soesterweg. Vandaar via de Fuchsiastraat, de Lobeliastraat moest de Violenstraat gekruist worden. De Rozenstraat werd ingeslagen, zonder schade gelukkig, om daarna via de Anemoonstraat weer bij de Noordewierweg uit te komen.

DSC_2609Weer de taak aan de verkeersregelaars om het verkeer te stoppen zodat de optocht veilig naar de overkant kon, en ook nu bleek: de Noordewierweg is best druk want ook nu vormde zich vrij snel een stoet auto’s/ kleine file, en dat om ongeveer half acht ’s avonds. Ondertussen werd er in de stoet gezellig gepraat en gelachen. De kleinsten raakten soms een beetje achterop met pa en ma, maar dat mocht de pret niet drukken. Via de Dintelstraat, Schiestraat en de Berkelstraat kwam het geheel weer op de Dollardstraat in de richting van het eindpunt: Speeltuin Rivierenwijk.

Onderweg bleken ook anderen kinderen druk met Sint Maarten bezig te zijn, al gingen zij met Lampionnen langs de deuren om aan te bellen in de hoop snoepgoed te verkrijgen. Zelden waren er zoveel kinderen op een avond zo actief in de wijk. Duidelijk werd daardoor wel weer dat de wijk nog steeds rijk is aan kinderen!

DSC_2648Bij de Speeltuin aangekomen kregen alle kinderen die de optocht meegelopen hadden een zak snoep en was er voor jong en ouder(s) warme chocolademelk, ook dit dankzij de lokale Albert Heijn. Sommigen wilde wel het snoep, anderen gingen voor de gezonde snoepvariant: de mandarijnen. De kinderen konden nog even nagenieten zowel in het gebouw als rond de vuurkorf, bij het draaiorgel of op het speelterrein. Kort na aankomst vielen er weer kleine druppeltjes water naar beneden al mocht dat de pret niet meer drukken. Tijdens de Sint Maarten Lampionnen-optocht was het droog en dat was het belangrijkste. Geleidelijk aan ging ieder zijn/haar weg terug naar huis, onder vermeldingen als: “dank voor de goede zorgen”.

Terwijl ondertussen Handhaving een kijkje kwam nemen of er geen alcohol geschonken werd. Eric Manschot werd op de hoogte gebracht van het feit dat er sinds vorig jaar stevige controles zijn op alcoholgebruik. Zodra een gelegenheid geen drank-, of horeca vergunning heeft voor het bezitten van alcoholische dranken, laat staan het gebruik ervan dan hangt daar een heel stevig prijskaartje aan. En zo vertelde Handhaving verder “ook drankgebruik in de voortuin is niet toegestaan en kan daarom beboet worden”. Na deze informatie zagen er ineens mensen dubbel maar misschien had dat te maken met iets als gewaarschuwde mensen die ineens voor twee gelden?!

Foto’s en verslag: Ngie