1 (1)19 november 2014. De zaal in Speeltuin  Rivierenwijk  lijkt niet alleen een werkplaats, het is het ook. Althans deze middag en verder elke 3e woensdagmiddag van de maand. Al een hele tijd in voorbereiding kreeg het Repaircafé Soesterkwartier vandaag eindelijk  zijn status.

In navolging van enkele andere wijken, was men in samenwerking met het Wijkleerbedrijf Birkhoven Zorggoed, Welzin, de kerken Soesterkwartier en Duurzaam Sk, druk doende om mensen en materiaal voor het Repaircafé te krijgen. Een eerdere oproep voor een naaimachine, leverde inderdaad het gewenste resultaat.

Rond de klok van 14.00 uur hadden zich een aantal vrijwilligers genesteld in de Speeltuin, wachtende op de officiële opening door de Wethouder van Zorg, Wijk en wonen, mevrouw Fleur Imming.  Zo was daar de timmerman voor de kleine klusjes. Het reparen van speelgoed of ander klein spul. De Elektricien zat in de aanslag om een kapotte schemerlamp te herstellen.

1 (8)En de naaimachine werd alvast gebruikt, hij stond er toch en als je wat stuk hebt, kan je het gelijk maken. De tafel van de computer hersteller was nog leeg. Maar dat was omdat de fietsenmaker ook ruimte nodig had.

Kees de timmerman heeft wat speelgoed in de reparatie en wat figuurzaag voorbeelden neergezet. “Ach dat maak ik voor mijn kleinkinderen, zegt hij”  De uitgezaagde vissen met een stalen oogje tussen de kieuwen, dient om het hengelen te leren. Het is een spel, legt hij uit, waarbij je met een hengel een ring om de oogjes moet zien te krijgen.

In de keuken zijn twee dames druk bezig met het aansnijden van de kwarktaart en het verdelen van de cupcakes. Zo te zien is alles in eigen beheer vervaardigd. Het  ziet  er smakelijk uit. Koffie en thee zijn klaar gezet als de Wethouder binnen wandelt. Na een rondje handen schudden en kennismaken wordt het tijd voor het officiële gedeelte.

1 (54)Jolande Koelewijn van Welzin, verteld even wie er zo allemaal zijn en hoe het Repaircafé is ontstaan. Om de microfoon over te geven aan Mariëlle Cats  bestuurslid van de Speeltuinvereniging . Na een welkoms woord, is het de bedoeling dat de Wethouder helpt bij het vaststellen van een schemerlamp probleem. Het ding brand niet.  De aanwezige elektricien weet er wel raad mee. De  het peertje wordt doorgemeten. Is heel. De schakelaar in het snoer ziet er heel uit. Dus zit het probleem in de stekker. Schoefje er uit, stekker open en jawel er is een draadje los. U begrijpt het al, de Wethouder mocht na deze kortstondige reparatie de lamp testen. Uiteraard ging het licht aan en was het Repaircafé Soesterkwartier geopend.

De aanwezige bezoekers waren heel belangstellend voor datgene wat er zoal gerepareerd kon worden. Vragen over speelgoed en meubeltjes.

Een  band plakken, het werd even voorgedaan. Dan wel bij een 1 wieller want dat scheelt natuurlijk

Misschien een idee voor de Sint als hij wat kapot speelgoed heeft van al dat gesjouw en schoorsteen gedoe. Kan misschien nog net gemaakt worden voor pakjesdag. Alleen  moet er dan nu even een afspraak gemaakt worden omdat de reguliere dag van het café pas op 17 december is. ( 0643141116  )

Een aardige groep studenten van het Wijkleerbedrijf Birkhoven Zorggoed komt binnen. Het is hun 2e dag, verteld Rita Scholten van het Wijkleerbedrijf.  De eerste belangstelling gaat uit naar de tafel met de naaimachine. Het is druk daar als er wordt uitgelegd dat je daarmee kapotte kleding weer kunt repareren of vermaken.

De koffie/thee. Taart, koek, cupcakes vinden hun weg naar de belangstellende.

Wij wensen het Repaircafé een drukke tijd toe.

Binnenkort zal er ook een facebookpagina verschijnen van het Repaircafé Soesterkwartier.

De Wethouder staat buiten nog even te twitteren over hetgeen ze net heeft gezien.

1 (45)Verslag en foto’s Karel van Rooy

Fotoreportage          Diapresentatie.