DSC_3037Zo mag je ongeveer wel de situatie noemen in de Speeltuin Rivierenwijk op elke 3e woensdagmiddag van de maand. Om 14.30 zitten de “monteurs”uit de diverse “Gildes”klaar voor de start. Jolande en de mensen van de Speeltuin zorgen voor de koffie met een koekje. Op tafel 1 draait de naaimachine al op volle toeren, met daarnaast “Willem Bever” die met enige vaardigheid een Lijmklem aan de gang probeert te krijgen die dicht gelijmd is zeg maar. Onze fietsenmaker zal het nog druk krijgen en de twee tafels met timmerwerk, annex computer afdeling zijn nog even in afwachting van wat er komen gaat. Kees de Elektricien is al aan het schroeven in een gril, annex wafelmachine die geen wafels meer geeft maar doorgebrande stoppen in de meterkast.

Het duurt dan ook niet zo lang dat het eerste elektronische apparaat tevoorschijn komt. De Tablet van Jolande Koelewijn is zo dood als een pier. Het welzijn van de welzin machine laad niet meer op. Met de bijgeleverde voedingskabel sluit het geoefende oog van Kees alles aan en constateert onmiddellijk dat er een breuk in de voedingskabel zit. “Hij wordt onderbroken, dus je krijgt geen stroom” is de conclusie. Aan het eind van de middag volgt er een spoed operatie om het kabeltje van zijn breuk te ontdoen.

DSC_3046 Een dame met een handzame stereo radio, type Getto Blaster zet het geluidsniveau op standje 20. Er gebeurd niets en dat is dan ook de klacht. Er komt geen geluid meer uit. De speciale schroevendraaiers doen hun werk en in now time ligt de muziekmachine geopend op tafel. De transistortjes kijken nieuwsgierig de ruimte in.  Het “lamme”volumeknopje wordt weer hersteld en na een aantal minuten, klinken er weer geluiden uit de radio. Ook weer hersteld.

De naaimachine naait nog steeds vrolijk door. Zo te zien wordt een lapstof omgetoverd tot een jurk.

Een vrolijk gezelschap ( moeders met kinderen) komt binnen met een dames fiets met een hele hoop kinderzitjes. Duidelijk wat het mankement was, aangezien de achterband zo plat is als een duppie.

DSC_3045In een sneltrein vaart wordt er een aquarium met water aangerukt,om de eventuele binnenband zwemles te kunnen geven. Maar onze fietsenmaker is niet zo maar tevreden. Eerst moeten alle kinderzitjes van de fiets af. Dan op de kop met die fiets en dan sleutelen. Na een kwartiertje staat het karretje weer op zijn bandjes, de zitjes er weer op en een tevreden moeder kan haar kroost weer vervoeren.

Een laptop verschijnt ten tonele, de reparateur in deze is  Henk KT. Waar je ook op drukt, het beeld blijft zwart, dus ook hier komt de sterschroevendraaier tevoorschijn en beeldscherm en toetsenbord worden  resoluut van elkaar gescheiden. Stekkertjes worden losgehaald, bekeken, gemeten en weer teruggezet. Het onderliggende voedingsbord wordt als probleem aangemerkt en al snel richt al het gereedschap richting dat voedingsapparaat. De uitslag is helaas niet bekend geworden.

DSC_3036Zie hier een middagje Repaircafé in de Speeltuin Rivierenwijk waar vrijwillige ambachtslieden gratis reparaties uitvoeren aan spullen die anders misschien in de kliko, of op een andere wijze bij de Rova terecht zouden komen. Helaas voor degene die nog langs kwamen, maar om, 16.00 uur houden ze het voor gezien. De volgende Repaircafé is dus weer op 18 februari 2015 in de Speeltuin Rivierenwijk aan de Dollardstraat.

Verslag en foto’s Karel van Rooy

Impressie.