R-B 23-4-2016 10-16-01Zaterdag 23 april, De jaarlijkse Oranjemarkt in de Bonifatiusstraat was een feit. Zo’n 35 kramen stonden opgetuigd met gevarieerde handel. Het weer was koud, maar dat mocht de pret niet drukken. De meeste verkopers hadden er zin in en gaven graag een toelichting bij de te koop aangeboden spullen.

Af en toe verdween iedereen even onder een kraam om het hemelwater te ontlopen, om zodra het weer droog was weer gezellig verder te snuffelen of vanachter de kraam, deze weer aan te vullen.

R-B 23-4-2016 10-32-22En er was voor elk wat wils. Voor de kleintjes waren er kleertjes, schoenen en speelgoed. Voor de mama’s in spé kinderwagens, draagzakken en tal van babykleertjes en babyspeeltjes. Voor de “doe-het-zelvers” waren er diverse gereedschappen waaronder accuschroef-boormachines. Voor de mensen met “groene-vingers” de electrische snoeischaar, en voor de liefhebbers van thuis-tappen was er een beertender.

R-B 23-4-2016 10-29-27Verder waren er fraaie van glas gemaakte sieraden, “home-made” tassen en kussens en vele andere kleurrijke zelfgemaakte creaties. Vazen en potten, schoenen, skates en skeelers. En ja, er zit een onderscheid in: skeelers zijn voor lange afstanden (vergelijkbaar met noren), en skates meer voor stunten (vergelijkbaar met kunstschaatsen). Het was een kleurrijke Oranjemarkt,

Ter hoogte van hetR-B 23-4-2016 10-52-07 Wijkmuseum stonden de partytenten opgesteld om de apparatuur van “Wil & Friends” droog te houden. De zang en muziek had absoluut niet te lijden onder de kou, het klonk goed en ver door de straat heen. Gevarieerd was de muziek op de markt zeker ook, want er klonken hele andere geluiden uit de speakers in de pauzes en daarmee was ook de muziek in het genre “voor elk wat wils”.

R-B 23-4-2016 11-01-12Een stoel bij de kraam van het Wijkmuseum was voorzien van een “Ingezetene”, die naar eigen zeggen gratis meekwam met de stoel. En ingeval ook nog wat licht huishoudelijk werk zou doen. Of de stoel met over zonder man van eigenaar verwisseld is, is niet duidelijk geworden. Mogelijk komt hier later nog een nieuwsfeitje uit…..

R-B 23-4-2016 10-15-30Hier en daar viel de verkoop tegen, maar over het geheel genomen werd er leuk verkocht. Ook de kraam met militaire attributen zoals koperen hulzen van een of ander “schietapparaat” kleding, epauletten, boeken over de verschillende militaire tijden, veldflessen en ander “camping-achtig” gerei, liep goed.

Ook was er een kraam metR-B 23-4-2016 10-36-28 nieuwe spullen, die op de een of andere manier herinneringen opriep aan vroeger tijden, te weten de van oudsher bekende “T… party’s” van het “merk” van allerlei bewaar en opbergdoosjes met “levenslange garantie”. Nu in frisse nieuwe kleuren en met nieuwe modellen.

Sommigen begonnen om twee uur met inpakken terwijl anderen doorgingen tot het eind. De zon liet zich over de gehele dag toch vaker zien dan de wolken vol regen. En al zullen de verkopers zich daarna behaaglijk gewarmd hebben bij de kachel en met wellicht een warme chocomelk, de dag en de sfeer waren beiden geweldig.

Verslag en fotoreportage: Nel Groenendijk