WinterKoning©FredOosterhuisKoning Winter bezoekt op 21 december eerst het Eemplein en daarna de Wagenwerkplaats

Op zaterdag 21 december om 12.00 uur precies, zal loco burgemeester Bert Lubbinge de sleutels van Winterkwartier aan Koning Winter overhandigen. Maar eerst gaat Koning Winter een kijkje nemen op het Eemplein. Bezoekers van het WinterparadIJs kunnen hem daar vanaf 11.15 uur op en om de ijsbaan ontmoeten. Na een korte show verzorgd door een bonte troep jeugdige artisten van circus Amersfoort zal zijne Majesteit per wintertrein via de Piet Mondriaanlaan en het Centraal Station Amersfoort naar de Wagenwerkplaats reizen alwaar hem een grootse ontvangst te wachten staat.

Na de openingsceremonie begint het 11daagse kinderfeest “Winterkwartier” op de Wagenwerkplaats. Holland Opera biedt gelegenheid om een musketierbrevet te halen bij XL Adventure in het Oude Magazijn. Zowel in de Verkeerstuin, die vrij toegankelijk is als in diverse ateliers zijn er workshops en is er van alles te doen. Extra attractie: IJS. In de voormalige architectenloods bij de ingang Soesterweg is ruimte voor workshops, voorstellingen en exposities. Direct na de opening kunnen de kinderen hier kennis maken met Tarzan (presentaties, schminken, dansen).

Loods vlak bij de ingang Soesterweg even “Soesterhof”

Tijdens het Winterkwartier zal de vereniging Soesterhof haar plannen over de duurzame woonwijk op de wagenwerkplaats laten zien in een permanente tentoonstelling. Het plan voor deze woonwijk, die volledig door de toekomstige bewoners ontwikkeld wordt is zover dat het globale ontwerp van de bewonergroep gepresenteerd kan worden. In de weekenden zullen toekomstige bewoners van de Soesterhof aanwezig zijn om u te informeren over de plannen en hoe u hier ook uw duurzame droomhuis kan bouwen.

Fred Oosterhuis houdt zich naast zijn professioneel werk als bouwkundig fotograaf bezig met pinhole-fotografie. Hierbij wordt gewerkt met een camera zonder objectief, maar met een zeer klein gaatje (=pinhole) om het beeld op bijvoorbeeld film te projecteren. Pinholefoto’s kenmerken zich door een zachte scherpte die van voor tot achterin de opname gelijk is. Door het kleine gaatje valt er weinig licht op de film en zijn de belichtingstijden soms erg lang, tot in minuten. De grootte van de pinhole wordt berekend met de formule d² = k.b.λ en ligt ergens rond de 0,2 mm. Op Winterkwartier laat Fred Oosterhuis een 15-tal pinhole-foto’s zien. Gedurende de expositie zal Fred Oosterhuis op redelijk willekeurige momenten bezig zijn met het werken met pinhole-camera’s.

Op 27 december is er in de Soesterhof een workshop filmmaken voor kinderen.

Winterkwartier wordt georganiseerd door de Vereniging Wagenspeelplaats.

Voor het wisselende dagprogramma volg de website www.winterkwartier.nl

Meer informatie over dit persbericht is te verkrijgen bij:

Dico Kuiper (programma) 06 24421722

Joke Sickmann (algemeen) 033 4611474