aa10De week van Zorg en Welzijn, samen met de actie klussen NL “doet” was voor een aantal betrokken mensen in Birkhoven Zorggoed de reden om op zaterdag 21 maart eens de poorten wagenwijd te openen.

En dan niet even een vluchtige presentatie in  de recreatiezaal, nee nu eens zelf als bezoeker mee maken wat het betekend om op respectabele leeftijd je tijd te mogen en kunnen doorbrengen in dit complex.

Dat deze dag samen viel met de nationale klusdag kwam goed uit. Met de lente een aantocht was er dringend behoefte aan beplanting en schoonmaak werkzaamheden.

Het organisatieteam van de verschillende disciplines ging daarom aan de slag. Zo werd er op de bewuste dag een looproute ingesteld in Birkhoven Zorggoed. De bordjes volgend kwam men dan uiteraard via de ingang de diverse verwijzingen tegen . Linksaf naar de  zakken met  “Zorgsnoep” op de balie in het restaurant. Waar de Poppendokter haar spreekuur had. De Birkhoven spullen tafel. De fysiotherapeut die mee bewoog met de figuurtjes op een TV scherm . Een moderne vorm van fisio .Niet te versmaden de koffie en gebak /taarten met een fraaie expressie uitgestald.( heel uitnodigend hoor). En niet te missen een batterij van naaimachines, verdeeld over een groot aantal tafels. De verwijzing hierna luidde Servetten Atelier.

open dag (46)Een groot aantal van deze machines werden bezet door de familie Nokkert, waarvan dochter Deborah natuurlijk in de Zorg werkzaam is. Met een soort militaire precisie werd aan de dames naaisters uitgelegd dat aan het eind van de open dag er dus wel 300 goed genaaide Servetten van stof in elkaar moesten zitten. En dan niet gewoon een slabbetje, nee Haute couture. Zodat de bewoners van Birkhoven Zorggoed kunnen deppen op een nette en stijlvolle wijze.   Gezegd moet worden in  een mum van tijd snorden de naaimachines . Mamma Nokkert schoof wat later aan, dus die kreeg de “race”machine om de achterstand een beetje in te lopen.

De lachende smileys op de boekentafel rolden alle kanten op.

open dag (98)De inmiddels zich zelf installerende muzikant Cor Bruinsma, was druk doende zijn apparatuur af te stellen op de omgeving. De alom bekende gitarist gaat terdege met zijn tijd mee, De papieren bladmuziek die normaliter op een standaard wordt gestald is vervangen door een statief met tablet. Hierdoor kun je met een veeg over het scherm een ander muziekstuk kiezen.

Cor die een uitgebreid repertoire heeft begon met zijn versie van de Common  Linnets, zakte op een rustige manier terug in de jaren 70/80. Goede en mooie muziek en passend bij de gelegenheid.

De route volgend, langs de al eerder ingestelde fotoroute van het afstudeerproject van de stagiaires van het Wijkleerbedrijf, kwam je in het “TEST LAB” Toch enigs zins  bevreesd wat hier dan wel getest wordt. De aanwezige mensen wijzen op een zojuist naar binnentredende man. Opdracht, probeer met een hand een plakje ontbijtkoek a: te pakken uit de verpakking, b: de boter te openen. c; het plakje ontbijtkoek te voorzien van een laagje boter. En dit alles met een hand, waarbij het de bedoeling is dat de plakje koek op het bord blijft liggen.

open dag (79)Tja je staat er niet bij stil, maar vele mensen, al dan niet bejaard, kennen dit probleem. Gewoon dingen uit het dagelijks leven die je ineens met 1 hand moet doen. In het “test”lab werden een aantal voorbeelden en oplossingen getoond. Het bord ( van 30 euro) met de opstaande randen, zodat je brood er niet af valt. De verzwaarde handgrepen van een vork/mes/lepel en zo voorts. Erg interessant om te zien.

Inmiddels begint zich in het “servetten Atelier een stapeltje te vormen van in elkaar genaaide servetten. De zakken met “Zorgsnoep”al zijn uitverkocht.

Maar niet alleen binnen werd er actief gedaan. Buiten waren een paar mensen druk bezig met het vullen van enorme plantenbakken. Coniferen verdwenen voor de helft in zo,n bak en zakken vol potgrond waren nodig om dat allemaal op te vullen. Aan de binnenzijde van “de Linden” (paviljoen) was Erica van Vugt, druk bezig met slangen, spuiten en snoeren of te wel, de hoge druk spuit was van stal gehaald om de terrassen eens grondig schoon te maken. Erica getooid in de juiste waterdichte kleding en bloemetjes laarzen ging er vol tegen aan. Dat het ook al regende maakte niet zo veel uit.

open dag (91)Na een ruime tijd van “hoge druk”spuiten mocht het resultaat er ook zijn. Zo ook de nieuwe plantenbakken. Opgevuld met kleurige “viooltjes” gaf dat weer een vrolijke aanblik.

Lidy Elbertse, Chef de  Mission en coördinatrice was al druk doende met het uitschrijven van “Oorkondes” voor die mensen die zich deze dag bijzonder hadden ingezet voor het welslagen hiervan. En natuurlijk de klussers buiten die weer een mooi “lente”gevoel hebben neergezet.

Mede gezien door de voorbereiding en de uitvoering van al het geplande mag er sprake zijn van een zeer geslaagde Open dag Birkhoven Zorggoed. Het aantal bezoekers mag misschien niet helemaal aan de verwachtingen voldaan hebben. Het was wel oer gezellig en leerzaam. En niet te vergeten de 300 servetten zijn klaar.

xx22Verslag en foto’s Karel van Rooy.

Fotoreportage