Een paar weken geleden zag ik op de facebookpagina van een oud collega een foto van buurthuis de Schakel. Het was een zwart-wit foto met niet meer onderschrift dan buurthuis de Schakel. Een wat fantasieloos gebouwtje, destijds één van de drie buurthuizen in de wijk.

de schakelWat mij vooral opviel was niet de foto maar het aantal enthousiaste reacties dat eronder stond. Wel 40, 50 mensen hadden warme herinneringen aan de Schakel. Zij hadden daar aan kinderactiviteiten deelgenomen, verkering gekregen, Sinterklaas, kerst, jubilea gevierd, gebingood en belastingformulieren laten invullen door Annie Hofland, kortom de Schakel had een belangrijke plek in veel levens.

Waarom is dat er niet meer? Waarom is er nu geen buurthuis met die status. Want zonder de Sleutel tekort te doen, het heeft de Schakel en Adelaar niet doen vergeten. Is er geen behoefte meer aan, is het niet meer van deze tijd of heeft men zich gewoon neergelegd bij het feit dat het er ooit was en niet meer terugkomt. En wat was de succesfactor?

De behoefte lijkt mij niet minder dan toen. Er zijn nog steeds jonge gezinnen met kinderen en er zijn nog steeds ouderen die het leuk vinden elkaar te ontmoeten en dingen te delen. En met de verschraling van voorzieningen is het ook niet gek een ondersteuningspunt dichtbij te hebben.

De Adelaar en de Schakel moesten verdwijnen omdat de gemeente vond dat het allemaal wel in de Sleutel kon. Dat was niet zo, men ging niet naar de Sleutel. Nu zijn er plannen om de Emmauskerk te verbouwen tot een wijkcentrum. Maar welke Bloemenbuurtbewoner voelt zich daarbij betrokken?

In het Soesterkwartier is men erg gehecht aan voorzieningen die men een eigen gezicht kan geven en waarvan men zich eigenaar kan voelen en dat laatste is volgens mij een belangrijke succesfactor. Dat was zo bij de Schakel en de Adelaar. Dit soort voorzieningen moeten van onderop worden ontwikkeld en dat gebeurt niet altijd. Vaak hebben de ontwikkelaars niet of nauwelijks binding met de toekomstige gebruikers. Bewoners hebben soms te weinig geloof in hun eigen kracht om die dingen te realiseren die zij willen. Zij kunnen veel meer voor elkaar krijgen dan zij denken.

Donderdag de 13e organiseert het Wijkbeheerteam een bewonersavond. Men kan dan in discussie met raadsleden aan de hand van diverse thema’s. Ik hoop dat naast deze vraag en antwoord sessies bewoners elkaar gaan vinden in zaken die zij belangrijk vinden en wie weet , zich samen sterk gaan maken voor een bepaalde zaak. Misschien wel een nieuwe Schakel.

 

Michiel Berculo – oud opbouwwerker Soesterkwartier.