Jonge luiaard & moeder Amaka - 1In DierenPark Amersfoort is onverwacht een luiaardjong geboren. Kerngezond is de nieuwste aanwinst van het park, stevig vastgeklemd aan moeders buik. Voor Amaka is het haar vierde jong. De dierenverzorgers waren verbaasd toen zij ’s ochtends de luiaard aan moeders buik zagen liggen. Tussen vader en moeder was namelijk een tijdje sprake van een relatiecrisis.

Amaka en Quasimodo kregen hun eerste kind in 2008. “Hun relatie kende veel rozengeur en maneschijn, totdat er in 2012 een smet op het liefdesgeluk kwam. Amaka werd verliefd op haar buurman: luiaard Hardy. Quasimodo was hier natuurlijk niet blij mee en de liefdesvlam leek te zijn gedoofd”, vertelt hoofdverzorger Willem Verdonck.

De luiaarden in DierenPark Amersfoort leven in de Nacht. Dit is een nachtdierenhuis in de vorm van een jungle. Overdag is het hier donker, ’s nachts is het hier licht. De Nacht bestaat uit verschillende ruimtes. “De dierenverzorgers hadden moeite met het hartverscheurende liefdesleed en besloten daarom man en vrouw tijdelijk van elkaar te scheiden. Dit met succes: na de hereniging begonnen de twee elkaar weer lief te vinden met als resultaat een liefdesbaby”, aldus hoofdverzorger Willem.

Bij de geboorte van een luiaard, welke hangend in de bomen plaatsvindt, klimt het jong direct vanuit het geslachtsorgaan, op moeders borst om direct te gaan drinken. Het is nog te vroeg om de kleine van moeders buik weg te halen om te achterhalen of het de luiaard een jongen of een meisje is. Over een paar weken kan het jong worden gesekst. Tot die tijd blijft het nieuwste aanwinst van DierenPark Amersfoort veilig op moeders borst liggen.

Bekijk het filmpje van het luiaardjong:

http://www.youtube.com/watch?v=NyzNQyp-aqg&feature=youtu.be