Hoe het nu begon
Enkele Amersfoorters bedachten een plan om invulling te geven aan de grindbak/ kattenbak/ hondenuitlaatplaats aan de Kleine Koppel, rechts van de oprit naar het Eemplein. Herbouw van de Oliemolen! Op 20 februari jl werd het plan, herbouw van Oliemolen “De Rijzende Zon” door Laurens Olieman gepresenteerd aan de Stamtafel.
Mede naar aanleiding van deze presentatie en geïnspireerd door Herman Klaasen, maakte Jan van ’t Hof deze brief:
Als een lopend vuurtje
Een en ander had tot gevolg dat ook op de diverse nieuwsredacties men lucht kreeg van dit plan. Een groep mensen verzamelden zich maandag 2 maart, om die reden bij de Inspiratie boot. De mensen die er waren, zijn allemaal voorstander van de herbouw. Het gezicht aan de haven, zo vlak naast het voet -, en fietspad moet geen hoogbouw worden was de algehele mening. Bovendien horen bij een appartementen-complex meestal ook weer een navenant aantal auto’s en is de druk op de rotonde van het Eemplein nu al groot genoeg, en soms al te groot.
Welkom en uitleg
Thee en koffie was warm, in tegenstelling tot de wind buiten die de warmte van het zonnetje teniet deed. Laurens Olieman, heette iedereen welkom en was blij verrast dat er zoveel mensen gekomen waren. Kort gaf hij de geschiedenis van de oude gesloopte molen weer. daarna vertelde hij over de plannen van de gemeente die het terrein met een woonbestemming wil bebouwen met een appartementencomplex met bedrijvigheid. Waarop direct gereageerd werd dat er echt wel genoeg nieuwbouw te koop staat, en ook genoeg winkel en kantoorpanden leeg staan. Bovendien is de kans minimaal dat het om sociale woningbouw gaat en van woningen in de vrije sector zijn er ook wel genoeg leeg.
Korte of lange termijn
Daarmee komt de vraag boven: Laat de gemeente de vragen (leren, werken en graag op een verantwoorde manier) van burgers aan bod komen, of kijkt zij naar de bankrekening? Een appartementencomplex (27 meter hoog) zal de gemeente op korte termijn misschien meer geld opleveren. De herbouw van de molen zal zeker op de langere termijn een toeristische trekpleister zijn, naast de mogelijkheden die het bied aan werken en leren van o.a. oude ambachten, en het aanzicht vanuit de haven zal uitnodigend werken. Vanaf het water is het leuker om bij een herbouwde molen aan te leggen, dan in de schaduw van een appartementencomplex. Grote vraag is daarmee of de gemeente gaat voor het snelle geld of (in het kader van regeren en vooruitzien) voor de lange termijn, die in alle opzichten duurzaam,werkzaam en werk-samen, en leerzaam is. Voor de duidelijkheid: er zijn al burgers die willen investeren in dit plan.
In de Ronde
Op 17 maart a.s. zal het plan om de Oliemolen te herbouwen in de Ronde gepresenteerd en verdedigt worden. Heeft u een reden om voor of tegen herbouw te zijn, dan kunt u spreekrecht aanvragen bij de Griffie. Gewoon als belangstellende erbij zijn, kan natuurlijk ook.
De beslissing valt snel!
Op 31 maart a.s. valt de beslissing in de Raad. Daarom wordt er hard gewerkt aan een online petitie voor herbouw van de Oliemolen “De Rijzende Zon” Zodra er een petitie online beschikbaar is, zullen we dat laten weten.
De locatie, waar het een of het ander gebouwd gaat worden.
De groep mensen die naar de Inspiratie boot gekomen is om zich te laten informeren over het herbouw plan van de oliemolen, gaat met Laurens Olieman naar de zand en grindbak, ofwel de locatie. “Kijk uit waar je loopt, voor je het weet heb je “geluk”, van de niet welriekende soort, onder je schoenen zitten”. Kattenbak word het in de volksmond genoemd, maar zeker weten dat dit veelal niet van Katachtigen afkomstig is tenzij Dierenpark Amersfoort hier de tijgers uitlaat….en dat zou de krant gehaald hebben! Kijkend naar de overkant is gelijk al we duidelijk dat de breedte van water tot aan de bebouwing daar vele malen ruimer is dan aan de Kleine Koppel het geval zal worden. Daarom ook het pleit voor de laagbouw van de oliemolen. Bovendien is vanaf de kant naast de Inspiratie boot ook duidelijk dat hoogbouw op genoemde locatie het zicht op de inmiddels ’s avonds zo fraai verlichte Lange Jan/ Onze Lieve Vrouwetoren zou benemen.
De historie van “De Rijzende Zon”
Direct buiten de Koppelpoort lag de haven van Amersfoort. Op de kaden van “de Koppel” waren van oudsher de bedrijven gevestigd, die aangewezen zijn op de opslag en de aan- en afvoer van de diverse grondstoffen en producten. Beeldbepalend aan de zijde van de Kleine Koppel was de oliemolen (een stellingmolen) “de Rijzende Zon” gebouwd in 1765. De olieslagerij had noodgedwongen in 1872 haar wieken stilgezet en was toen overgegaan op het aandrijven van de persen met behulp van stoom. in 1905 werd een deel van de oliemolen gesloopt. Een brand in 1937 maakte een verbouwing noodzakelijk. In 1940 stortte de oliemolen in en werd daarna volledig gesloopt. En nu 2015, 75 jaar na dato, de grote vraag of het een blijvende sloop werd of toch een wederopbouw?!
De bezoekers zijn het er duidelijk over eens: de herbouw van de oliemolen compleet met wieken! Er wordt vooral aan de lange termijn gedacht, een “industrie” die nog steeds ruime groei mogelijkheden heeft: de toeristen-industrie!
Verslag en Foto’s Ngie
Het initiatief van hoogbouw op het nu openliggende terrein tussen het Eemhuis en de Eem is geen goed idee. De negatieve gevolgen kunnen zijn:
Hogere windsnelheden rondom dit gebouw. De hogere windsnelheden zijn al een punt bij het Eemhuis.
De doorgang langs de Eem vanaf de tunnel onder het spoor tot voorbij Zandfoort aan de Eem is al smal. Zeker bij evenementen langs de Eem en op het terrein van het Eemhuis. Hierbij het o-p en afrijden van het fietspad “Eemlaan” vanaf het fietspad langs de Eeem zeer krap.
Verder zal hoogbouw langs de Eem een storende factor zijn voor het doorzicht langs de Eem en de toekomstige gebruikers van de Eem als haven.