DSC_017409.30  uur, OBS de Magneet, Dollardstraat 7 juli 2016. Het podium, althans dat is de bedoeling, wordt opgebouwd op het schoolplein. De stalen pootjes willen niet helemaal mee werken, maar uiteindelijk lukt het om het platform op tijd gereed te krijgen.DSC_9941

Peter Havens, heeft wat geluidsapparatuur neergezet en muziek is al voorzichtig hoorbaar. Microfoon wordt getest en de hekken gaan los. Het publiek, in dit geval de ouders van leerlingen van de Magneet, stromen letterlijk binnen. Gevolgd door rijen met kids, van de Magneet Maasstraat.

DSC_9942Voor de allerkleinste  worden stoeltjes en banken voor het podium gestald. Ook binnen in de school staan de klassen klaar om plaats te nemen op het schoolplein. Het beloofd dan ook een spektakel te worden. En dat werd het.

Paul, directeur van de OBS heeft een openingswoord en praat verder het te volgen programma aan elkaar.

Memorerend dat het vandaag de laatste schooldag is en een ieder straks vakantie heeft, maar er eerst gekeken en geluisterd wordt naar de optredens van alle klassen.

DSC_0027Als eerste mocht groep 1-2 van de Dollard haar optreden doen. Met de tekst en melodie van “Tji Tji Wa” werd duidelijk dat zich hier de toekomstig “Fame” dansgroep aan het ontwikkelen was. De “lead”zanger, had dan ook al een schitterende performance.CSC_0402  Een luid applaus en waardering klonk van alle kanten. Mede door de fraaie outfit van vele kinderen, gaat deze klas zeker “ergens”in de prijzen vallen.

DSC_0043Hierna wisselde de groep en was het de beurt aan groep 5. Een aantal “boy’s” and Girls” deden een Freestyle dance. En een optreden op die leeftijd vraagt alleen maar om respect. En dat kregen ze. Het publiek vond de “Moves” geweldig en bewogen aardig mee op de deunen van “the Beat”.  Paul verzocht nog om privé les deze middag, maar dat zat er niet meer in.

DSC_0064Groep 1-2 van de Maasstraat had ook gestudeerd en geoefend. En wel op het alom bekende nummer “zand op je boterham”.  De denkbeeldige gebaren en expressie van de artiesten, deed vermoeden dat men de ernst van de gezongen tekst, duidelijk begreep. Immers zand op je boterham, is niet goed en een enkele artiest liet dit ook blijken.  Een fantastisch optreden.

Paul kondigde daarna wederom een zandachtig muziekstuk aan van groep 6, maar dan met de titel “Kop in het zand”. Het “Boy’s”groep met een wat provocerende uitstraling, posteerde zich op het podium. En ook hier is de combinatie van leeftijd en ga er maar eens staan, van invloed.DSC_0106 Maar de mannen hadden een uitstekende act ingestudeerd met veel “hip hop”bewegingen. Het werd door de bezoekers zeer gewaardeerd.

DSC_0220Groep 3. Een groepsdansje stond aangekondigd op het programma. Nou zeg maar groepsdans want ook deze “dance”groep kan volgend jaar mee doen met het bekende TV Programma  Dance. En de splitsende afsluiting deed menigeen met verbazing en verwondering kijken naar een jongen die in een spagaat het dansnummer afsloot. Een zeer spectaculair gezicht.

Groep 6/7 had het thema, “zulke dingen doe je niet”, nou ze deden het namelijk wel. En daar ook de bekende Soesterkwartierse danseres Mendy de hele meute aan het bewegen had gekregen, volgde een spetterende show waarbij het podium te klein was. DSC_0134

Groep 5, van een der locaties’s  pakte het heel anders aan. Paul kondigde het iet wat angstig aan met de titel “de Leugenaar”.  Zonder muziek maar alleen a capella gesproken tekst, waarbij over en weer een leugenachtig verhaal werd verteld met als uiteindelijke afsluiting, dat alles wat gezegd was, een leugen was. Heel erg bijzonder en leuk.

1-2 van de Maas, had nog een zeldzaam eiland gevonden, om daarover te zingen. En zo werd het lied, “op een onbewoond eiland” gepresenteerd. Ze hadden er zin in en de vrolijkheid en overgave van het muziekstukje werd duidelijk zichtbaar gemaakt.

DSC_0157Wel is bleek erg raar, maar uiteindelijk wel waar. Zie hier de titel waarmee groep 4 zich manifesteerde. Raar maar waar. Met een souffleur zittend op de grond die alle woorden met gebaren kracht bij zette, brachten de artiesten een fraai toneelstukje naar voren. Raar, maar het was wel waar.

Om een beetje in de moderne muziekstijl te komen, deed groep 6/7 het zeer beweeglijke nummer “You Cant Touch me”. Nou dat kon namelijk wel en met volle overgave werd dit bekende muzieknummer aan het publiek getoond. Het enthousiasme van de dansertjes werd voor en op het podium uitvoerig getoond.DSC_0234

DSC_0264Dat “rappen”tegenwoordig niet meer weg te denken valt, heeft ook groep 5 aan het “rappen”gekregen. Onder de denderende naam “Kanjerrap” vlogen, bevlogen teksten over het plein. De twee rappers,lieten daarbij ook nog eens zien, dat zij de “moves”goed onder en boven de knieën hadden.

DSC_0287Een grote groep 6/7 kwam nogal beducht het podium op. getooid met politie petten en een aankondiging van Paul, dat de wijkagent er aan kwam, presenteerde zich “Police Man”. Gezegd moet worden, met overtuiging werd de groep en het nummer uitgevoerd.

Tja, en dan komt er een einde aan al deze ingestudeerde presentaties. Geweldig om te zien en met allemaal zeer trotse ouders, met evenzoveel mobiele camera,s.

DSC_0342 Maar het slot was dan toch voor groep 8. Hun eindfeest was al geweest met een musical genaamd “tijd voor een feest”. Ze waren bereid alsnog een keer een nummer hieruit uit te voeren. En hier komen 8 jaar samen basisschool tot uiting. Het besef dat na deze dag, alles anders wordt. CSC_0407Je vrienden en vriendinnen naar andere scholen gaan en anders wegen zich gaan manifesteren. Het werd dan ook emotioneel en dat mag. Men vond elkaar en handen werden ineen gedaan. Samen op weg naar een nieuwe toekomst.

En een ding gaf Paul ze mee. De deur staat altijd open.CSC_0408

Het feit dat hierna ijsjes werden uitgedeeld was een kleine maar leuke geste en een afscheid waardig.

De redactie dankt voor de gastvrijheid.

Verslag Karel van Rooy.

De foto reportage bevat 465 foto,s, chronologisch in volgorde van optredens.

Foto’s Karel van Rooy.