De nieuwe tentoonstelling van Wijkmuseum Soesterkwartier ‘Van wastobbe tot wadi: water dat de wijk verbindt‘, besteedt in een aantal thema’s aandacht aan de rol die water door de eeuwen heen heeft gespeeld in en voor de wijk: water in het huis, werk aan het water, verdwenen en bestaand water, ontspanning aan het water en wateroverlast door de eeuwen heen.

Samen in de wastobbe
In de tentoonstelling zijn bijzondere historische foto’s en kaarten te zien, objecten uit de collectie van het Wijkmuseum en Museum Flehite, documentatie van het Archief Eemland en daarnaast is er speciaal voor de tentoonstelling een wijkgenese gemaakt van de bodem en het water onder de wijk.

De tentoonstelling begint in het Museumhuis waarin via een aantal voorwerpen de geschiedenis van water in het voormalig arbeidershuisje wordt verteld. Hoe deden ze de was, hoe wasten de bewoners zichzelf en de kinderen, hoe ging het met de schoonmaak in de jaren ’30 tot ’50. Ook zijn de plannen voor het badhuis, dat er uiteindelijk nooit kwam in de wijk, te zien. Maar de geschiedenis van water in het Soesterkwartier gaat al veel langer terug. Water heeft door eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in en voor de wijk.

Van moerasgebied tot hittestress
Ooit was de huidige wijk de natste plek die er te vinden was in de buurt van het middeleeuwse Amersfoort. In het moerassige gebied haalde je vaak natte voeten. Inmiddels is het dat al lang niet meer en kampen de inwoners regelmatig met wateroverlast en droogte. De speciaal voor de tentoonstelling gemaakte wijkgenese laat de oorzaken daarvan zien. Ook is er aandacht voor de grote werkverschaffingsprojecten van de vorige eeuw: de aanleg van de plantsoengordel, de bosvijver en het bosbad. Ook water als bron van vermaak en ontspanning komt aan de orde.

Voor de tentoonstelling is een uitgebreid programma van speciale activiteiten en workshops samengesteld. Op de website www.wijkmuseumsoesterkwartier.nl worden alle activiteiten aangekondigd.

Openingstijden
Woensdag 12.00 – 17.00 uur
Zaterdag 11.00 – 16.00 uur