dsc_2829Al 3 jaar lang, is aan de Noordewierweg 125 A een bijzondere winkel gevestigd. Geruisloos, door de vele perikelen van de DA huisvesting en het pand van de Hollander, heen gekomen. Een kleine “oase” bijna achteloos, gevestigd tussen de voormalige grote winkelpanden.

In het kader van ondernemerschap Soesterkwartier, biedt de wijkwebsite ondernemers een podium aan, waarop zij zich kunnen profileren. Gezien de ontwikkelingen aldaar met de studentenhuisvesting ( DA) en de komst van een makelaarskantoor ( Den Hollander) , zit dit Naaiatelier er precies als “einzelgánger” tussen.

dsc_8073Binnen is het niet algeheel stil. Bekende (oude) merken van naaimachines, zoals Husqvarna en Singer, zoeven en worstelen zich door zware jassen met ritsen. Hier wordt “hersteld”. Een naaiatelier in de kern van de “strip” is toch een bijzonderheid.csc_8079

Eigenaresse van Jouhri, is bezig een nieuwe rits in een jas te “ritsen”. Omliggend het decor van “pas”poppen met zeer fraaie avondjurken. Wanden vol met foto’s van, avondjurken in westerse en oosterse stijl, maar ook Bruidsjurken, maken deel uit van het assortiment. Nee niet op voorraad, hier wordt alles met de hand gemaakt. Aan herenkleding, zoals het aanmeten van een kostuum, doet zij niet, wel de herstel of kapotte herenkleding repareren.

dsc_8071De eigenaresse van Algerijnse afkomst heeft, naar zij zegt, een goed lopende zaak. Naast het aanmeten van de zeer fraaie kledingstukken, is er de mogelijkheid om kleding te laten reinigen, middels een aangesloten stomerij. Ook schoenreparatie behoort tot de service. Een van de opvallende dingen, was, dat zij voor mensen die slecht ter been zijn, gewoon naar je toekomt. Zo daar regelmatig een soort spreekuur is, in Puntenburg. Of op verzoek naar Lyvore, Birkhoven komt. Een mooi initiatief.

dsc_8056En het meest opvallende is, dat Jouhri als enigste in heel Amersfoort, geleid wordt door een vrouw. De andere 5 ateliers in de binnenstad, kennen alleen mannelijke varianten en zijn dus gespecialiseerd in “heren”kleding.

Tja en dan ook de brandende vraag: Wat kost het om bijvoorbeeld zo,n bruidsjurk te laten maken, wijzende op een modelletje aan de muur. Wel het antwoord is diplomatiek.”  De speciaalzaken voor bruidskleding kennen prijzen tussen de 6000.– en 12.000.– Euro, of “op aanvraag beschikbaar. En deze zaak worden alleen de hoogte kwaliteitsstoffen gebruikt. Het model wat U aanwijst kost, zo,n 3000.– euro.”.

dsc_8052Na deze kennismaking bij Jouhri en nog eens staande aan de overzijde van de Noordewierweg, het gevoel hebt, van de jaren 80/90. Toen de schoenlapper nog op de Puntenburgerlaan zat en je geen nieuwe schoenen kocht, maar liet “verzolen”. Of de stomerij die ook al deel heeft uitgemaakt van pand Den Hollander.

En dat alles zit nu met het naaiatelier, samen in dat kleine pand op 125 A. Maar dan in een nieuw jasje ( zie website).

Verslag en foto,s Karel van Rooy.

foto —Impressie.