Zaterdag 26 augustus 2017 ongeveer 12.30 uur komt een meisje met haar moeder bij de aanwezige Rode Kruis tent en verteld huilend dat ze heet water over haar arm heeft gehad een grote rode vlek met daarin een grote blaar. De ‘Rode kruis man’ bedenkt zich niet en neemt het meisje mee naar een jerrycan met water en houd de brandwond er onder.

Hij verteld, bij een brandwond eerst koelen met water liefst niet helemaal koud, dan licht verbinden zodat er geen druk op staat dat de blaar kapot gaat en verwijst haar door naar de dokter. De traantjes worden gedroogd en het meisje met haar moeder gaan weg. Dit was het eerste ‘noodgeval’ wat er zich afspeelde te hoogte van het wijkmuseum waar op dit moment de expositie gaande is over de gezondheidszorg van toen en nu. In het kader hiervan en ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van het Rode Kruis werd er groots uitgepakt en verschillende demonstraties gegeven.

Het volgende slachtoffer diende zich aan…. auw wauw ik ben met mijn hoofd tegen een lantarenpaal gelopen, een grote bult op haar voorhoofd waar het bloed uitstroomde. Bent u duizelig? heeft u hoofdpijn? bent u misselijk? enkele van de vragen van de Rode Kruis medewerker. Hij begint met het schoonmaken van de wond, de vrouw wordt al weer wat ‘helderder’ en een slachtofferregistratieformulier wordt ingevuld.

Na ‘behandeling’ vervolgde de vrouw weer haar weg. Er werden demonstraties gegeven over het reanimeren van slachtoffers, waar moet je op letten hoe gaat het precies in zijn werk. Later werd er een situatie nagespeeld waarbij het bikers team in actie kwam en werd het aanwezige slachtoffer wat op de grond lag gereanimeerd.

Verschillende belangstellenden mochten het ook proberen en alles werd uitgelegd wat je precies en in welke volgorde moet doen. En kinderen? kwam de vraag van een bezorgde oma, ook dit werd uitvoerig uitgelegd. Ondertussen zat er al geruime tijd een vrouw met een grote schaafwond op de aanwezige picknicktafel (gelukkig was zij door de aanwezige van koffie voorzien….).

“Wat is er gebeurd, mevrouw is gevallen van de stoeprand, die stoepranden liggen hier ook zo ongelijk, blijft u even stil zitten ik ga de wond even schoonmaken.  Auw voorzichtig je doet me pijn….”. de Rode Kruis medewerker doet voorzichtig, maakt de wond zoveel mogelijk schoon. “Plakt het verband niet aan mijn wond mijnheer? nee hoor is het antwoord, het is een metalline gaasje en dat plakt niet aan de wond mevrouw. Heeft u onlangs een tetanus injectie gehad mevrouw”. Er zat wat straatvuil in de wond, gaat u anders even langs de huisarts adviseert de Rode Kruis medewerker.

Het Rode Kruis verricht heel veel goed werk, denkt u eens aan de eerste opvang van vluchtelingen, hulp bij rampen, bij grote evenementen te veel om op te noemen de mensen van het Rode Kruis staan altijd paraat!

De vrijwilligers van het wijkmuseum hebben deze dag zeer goed verzorgd, hapje drankje broodje aan alles was gedacht, zelfs het weer speelde goed mee, een mooie zonnige dag. De belangstelling had wat groter mogen zijn op deze zeer leerzame dag.

Denk u bij uzelf ja dat wil ik ook wel gaan doen, Reanimatie of EHBO (BHV)er kunnen niet genoeg mensen zijn om een medemens te helpen en ongeluk zit dikwijls in een klein hoekje nietwaar?! Neem contact op met het Rode Kruis   , zij verzorgen cursussen welke veelal vergoed worden door uw zorgverzekeraar, informeer hier naar.

Verslag en foto’s: Ton Schimmel