NIEUWS

Het Knopjesmuseum wordt weer opgebouwd!

Na de brand begin 2016 kon de kerncollectie van het Knopjesmuseum worden gered. Bij gebrek aan een toekomstvaste plek verdween deze echter in opslag. Ook de ruim €20.000 die tijdens het benefietfestival voor de wederopbouw werd opgehaald stond werkeloos op een rekening.
Deze zomer hebben de Spullenmannen een binnenvaartschip gekocht en werkt een team de hele zomer lang aan het inbouwen van het museum. Het schip is 42 meter lang en 6.6 meter breed, een flink vloeroppervlak dus. Het schip hoeft maar minimaal aangepast te worden aan haar nieuwe functie als museum. Er moeten vooral voldoende vluchtwegen komen en er moet natuurlijk elektriciteit aangelegd worden. De grootste klus is het repareren en herbouwen van de installaties en het opnieuw aanleggen van het labyrint.
Mocht je zin hebben om te komen breien, snijbranden, timmeren, programmeren, schilderen, lassen, naaien, solderen, ontwerpen, wil je publiciteit maken of beschik je over een groot vaarbewijs, stuur dan even een mailtje naar Diana met je beschikbaarheid en wat je graag wilt doen.

Update over het Knopjesmuseum: de boot waar een en ander op gerealiseerd zal gaan worden moet met spoed weg uit Amersfoortse wateren, was het eerste bericht. Inmiddels heeft het College van B&W uitstel gegeven. Woensdag 1 augustus, wordt defenitief duidelijk of het Knopjesmuseum echt weg moet uit Amersfoortse wateren.

Note van de redactie:

Het Knopjesmuseum is eerder wegens brand kort voor de opening niet doorgegaan. Inmiddels hebben de mensen die er al zoveel tijd, energie, geld en kennis ingestopt hadden een oplossing gevonden om het Knopjesmuseum in een verplaatsbaar onderkomen te realiseren. Het zou derhalve een gemiste kans zijn voor Amersfoort wanneer het zelfs niet meer in Amersfoort opgebouwd en ingericht kan worden. Wanneer Amersfoort dit interactieve Knopjesmuseum een kans biedt, komt de stad daarmee een stap dichter bij een plekje op de kaart van kennissteden.

Overshoot Party!

Op 1 augustus is het Earth Overshoot Day. Dat is de dag waarop de mensheid alles wat de aarde in een jaar duurzaam kan produceren op heeft gemaakt. Die dag valt ieder jaar eerder, deze keer dus al begin augustus.
In 2009 begon De WAR met de Overshoot Party, een oud-en nieuw-feestje op de laatste dag van het jaar dat er wat te vieren is. Met oliebollen, sterretjes, muziek en gezelligheid. Kom langs in De Binnentuin vanaf 20:30 en neem je eigen hapjes mee!

Skepsis bijeenkomst 28 juli 20:00

Openbare bijeenkomst van de Amersfoortse afdeling van Skepsis in oprichting. In deze bijeenkomst plannen we de eerste publieksactiviteiten op het gebied van kritisch denken. Neem ook je lievelingsboeken mee om uit te lenen of te laten zien.

Bouwkoppel#1

Op 29 juni vond Bouwkoppel #1 plaats, een werkconferentie over 3D betonprinten en topologisch ontwerp. Het Amersfoortse consortium de Huizenprinters waar Fablab Amersfoort deel van uitmaakt presenteert daar op gezette tijden de voortgang van de ontwikkeling van een open source betonprinter. Zie hier het videoverslag van de bijeenkomst.

Koppelting

Van 20 t/m 26 augustus is er weer Koppelting, de jaarlijkse zomerconferentie over grassrootsorganisatie en peerproductie in De WAR. Iedereen kan een lezing, een workshop of een demonstratie bijdragen, dit jaar met als speciale aandachtgebieden Democratische Vernieuwing, Citizen Science en Open Tools. Vanaf maandag 20 augustus is er een hackathon waarin hands-on aan verschillende projecten wordt gewerkt. In het weekend is er de conferentie waar nieuwe ideeën worden gepresenteerd en resultaten uit de hackathons en andere bijzondere projecten worden gedeeld. Zie voor meer informatie en aanmelden www.koppelting.org.

AGENDA

NB: Elke dinsdag van 10.00 tot 22.00 is er open inloop in het Fablab.

zomer 2018

  • Skepsis bijeenkomst – zaterdag 28 juli 20:00 [Binnentuin]
  • Overshoot Party! – woensdag 1 augustus – 20:30 uur [Binnentuin]
  • Helpen bij het Knopjesmuseum – De hele zomer [Op het schip of in het Spullenlab]
  • Koppelting – 20 t/m 26 augustus [De hele WAR]