Vandaag 08-12-2016  publiceerde het AD: “Zenzo verliest zaak: War in handen van Rovase” De procedure rond de verkoop van het Warterrein aan de Eemhaven hoeft niet over: het mag, zoals gepland, worden verkocht aan projectontwikkelaar Rovase. Zie het artikel:

Wordt vervolgd: Let op! Op 20 december is er weer een rondetafelgesprek over de War in de gemeenteraad! De toelichting op dit agendapunt is te vinden via de link:

Geschiedenis War

Bent u geïnteresseerd in De War ? – (complex Warner Jenkinson) volg dan de berichtgeving, die u toegezonden wordt  via de Nieuwsbrief “Tussen Spoor en Eem” .

 LUCIFERSFABRIEK DE EEM –  1881

Wie wel eens het complex aan de Eem, hoek Geldersestraat-Kleine Koppel heeft bezocht zal in de bovenstaande afbeelding van de voormalige lucifersfabriek de oude gebouwen die er nu nog staan met gemak herkennen. Links op de voorgrond staat een directeurswoning. In 1974 is daar een nieuw gebouw voor in de plaats gekomen. Het nieuwe gebouw was in gebruik als kantoor, laboratorium en kantine. Ook was er een wasruimte in gevestigd. Enkele jaren na de sluiting (2001) is het gebouw gehuurd door de Spullenmannen.

2006

In 2006 heeft de Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort (Siesta) een verzoek ingediend om het complex op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. In 2010 is in opdracht van Siesta een waardestellend onderzoek uitgevoerd.

2011

Het rapport is in januari 2011 aangeboden aan wethouder Mirjam Barendregt. Hoewel de gemeente Amersfoort de waarde van het complex wel erkent, is het complex tot nu toe nog niet op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

Meer weten: 

2013

Tijdens Open Monumentendagen 2013 was Warner Jenkinson te bezichtigen. Onderstaandwerkfilmpje van VathorstTV geeft een aardige indruk van de toenmalige situatie, de dromen en de plannen van de gebruikers.

2016

Dit jaar heeft de gemeente Amersfoort het complex – ondanks eerdere pogingen van gebruikers en bewoners van de War om Warner Jenkinson rechtstreeks van de gemeente te kopen – in de publieke verkoop gedaan. De gemeente Amersfoort geeft er nu de voorkeur aan om het complex te verkopen aan een projectontwikkelaar, die het volgende plan aan de gemeente heeft voorgelegd.

Reactie Website War:

Na een lange verkoopprocedure heeft de gemeente toch besloten om het terrein waar De WAR al meer dan 10 jaar gebruik van maakt te verkopen aan een ander, wat het einde van deze creatieve, innovatieve, kunstzinnige en maatschappelijke broedplaats kan betekenen. Het einde van deze laagdrempelige plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar nieuwe initiatieven kunnen ontstaan. Zoals bijvoorbeeld het knopjesmuseum, het voedselcollectief, het Fablab, het Biolab, het repair Café, de Universiteit Amersoort, Studium Generale en de Transitieschool.

Andere Reacties

Patrick Nederkoorn:  Na jarenlang vertragen en het niet reageren op een officiële bieding van @uitdewar, kiest @Gem_Amersfoort nu voor een marktpartij voor Warner Jenkinsonterrein. Zonder 1 zin uitleg, waarom een breed gedragen burgerinitiatief genegeerd wordt. Pijnlijk.  10:37 AM – 29 Sep 2016

Roel Mulder: Culturele zelfvernietigingsdrang van een zichzelf noemende keistad! Lemmingen aan de Eem! @uitdewar op straat, pand verkocht aan de Serva! 01:04 – 29 sep. 2016 

Ben van Koningsveld @vanKoningsveld

Ben van Koningsveld:  Pand knopjesmuseum wordt verkocht en je kan er straks mooi wonen. Huidige bewoners mogen over maar wel meer huur (uiteraard ) 10:47 AM – 29 Sep 2016.

KALENDER REPAIRCAFé  TUSSEN SPOOR EN EEM

Rectificatie:

het eerstvolgende repaircafé in de War is op zaterdag 14 januari 2017 – nader bericht volgt

Vrijdagmiddag 9 december

Winterkriebels’

op         vrijdag 9 december a.s.

van      14.00 – 16.00 uur

locatie Lyvore Birkhoven Park

Soesterweg 533 

8-9-10 DECEMBER MOORD OP KALE MAN  – in de Laswerkplaats

WZAB knalt het jaar uit met de eenakter: Moord op kale man van Don Duyns.

Oudejaarsavond. Een man is vermoord. Iedereen is verdacht maar niemand heeft het gedaan. Totdat de inspecteur erbij komt. Moord op kale man is een snel en (tragi)komisch stuk over een radeloze inspecteur, een inspiratieloze dichteres en een nutteloze neef. Laswerkplaats Soesterweg 334. Entree 12.50 euro. Reserveren info@wzab.nl, tel. 06-13263749

Vrijdagavond 9 december        Arie Vuyk   –in het Spullenlab van De War – Geldersestraat 6

Arie Vuyk try-out ‘volgend jaar beter’  

9 december [Spullenlab]  20.00 uur

Men neme een handvol terrorisme, een mespunt fraudeschandalen, een halve lepel politiek geblunder, en om het op smaak te brengen twee liter en een klets massahysterie.

Meng dit gedurende een avondje in de hersenpan van een overgevoelige Rotterdammer, en je krijgt een heerlijk smakende Oudejaarsconference met een stevige bite, niet grof van structuur maar met een zachte vulling.

Arie Vuyk won drie cabaretfestivals en overweldigt, ontspant, ontroert, verrast en verrijkt. En hij heeft een hekel aan verkooppraatjes. Maar hij is wel, in de categorie cabaret, winnaar van Twentste Lente 2016! Voor deze voorstellingen werken we met; waardebepaling achteraf 

Zaterdag 10 december 11.00-16.00 uur

Poppenhuizen, een nieuwe tentoonstelling in het Wijkmuseum Soesterkwartier, Sint Bonifaciusstraat 61

De opening is vrijdagmiddag 9 december, 16.00 uur. Zie  www.wijkmuseumsoesterkwartier.nl

Joke Sickmann.