Logo-Redactie-open brief over De War, geschreven door Rob Lampe

Geachte mevr. Houwing, beste Bertien, 

Graag breng ik het volgende onder je aandacht.

Ook vandaag lezen we weer in de krant (AD/AC) hoe ernstig kunstzinnig en vernieuwend Amersfoort getroffen wordt door huisvesting die verloren dreigt te gaan. De Noack wordt binnenkort gesloopt en maakt weer een heel stel kunstenaars, uitvinders, vormgevers, vernieuwers en jonge ondernemers dakloos. Met jullie voorgenomen verkoop van het Warner Jenkinson  complex aan Rovase zetten jullie ook daar de behuizing van veel vernieuwende experimenten en hun vormgevers op de tocht. Jij als wethouder cultuur, onderwijs, participatie, diversiteit en jeugd voelt ongetwijfeld een nog nadrukkelijkere verantwoordelijkheid voor deze gebieden en groepen dan je collega collegeleden.

Daarom verzoek ik je, jullie voorgenomen besluit tot verkoop te heroverwegen. Daar zijn denk ik voldoende redenen voor.

Door de uitspraken van Hans Buijtelaar begrijp ik dat de gemeente de procedure te allen tijde stop kan zetten zonder dat de deelnemers daar vervolgens rechten aan kunnen ontlenen. Dat is een afspraak die jullie neem ik aan, niet voor niets gemaakt hebben. Dat er voor De War een groot maatschappelijk draagvlak in Amersfoort is, leidt denk ik na de parade geen twijfel. Dat die steun uit een dwarsdoorsnede van de Amersfoortse bevolking bestaat was ook helder zichtbaar.

Waarom heroverwegen? Veel partijen inclusief je eigen partij geven aan dat ze niet gelukkig zijn met de uitkomst van de procedure tot nu toe. Veel (zeer) betrokken Amersfoorters geven aan dat ze niet gelukkig zijn met jullie voorgenomen besluit. En veel externe autoriteiten hebben zich daarbij aangesloten. En nu als extra complicerende factor worden opeens weer dertig kunstenaars en vernieuwers binnenkort dakloos.  Hoeveel redenen moeten er zijn om heroverweging mogelijk en zinnig te maken? In De War zouden nu juist ook veel van de nu bedreigde kunstenaars een onderkomen kunnen vinden. Juist een partij die zegt participatie, transparantie, broedplaatsen en burgerinitiatieven hoog in het vaandel te voeren, moet nu laten zien dat het hen menens is. D66 is toch zo’n partij?

Als wethouder kunst en cultuur, participatie, onderwijs en diversiteit denk ik dat jij het eerst aangewezen collegelid bent om eea opnieuw ter sprake te brengen. Heroverwegen is geen zwaktebod, maar juist een teken van kracht. 

Ik herinner je graag aan een bestuurlijke voorganger die er alles aan deed om van Amersfoort een gunstige vestigingsplek voor kunstenaars en creatieven te maken. Hij haalde kunstenaars als Starreveld en Hylkema naar Amersfoort door hen atelier of woonruimte te bieden of gaf hen opdrachten die het werken en leven hier mogelijk maakten, zoals de beeldhouwers vader en zoon Mooij en de schilder Toon Tieland. Toen was Amersfoort een plek waar het met De Ploegh en het AKG met haar kunstenaars goed toeven was. Ik hoop dat het voorbeeld van burgemeester Molendijk je kan inspireren tot het nemen van de broodnodige acties die nu nodig zijn om te voorkomen dat de kunstenaars en vernieuwers gedwongen de stad verlaten. Toon jezelf als hun wethouder daarom tevens als hun voorvechter in het stadsbestuur. Daar zijn moedige acties voor nodig, maar juist daaraan herken je de mensen met visie en durf. Ik ben benieuwd naar je antwoord.

Met vriendelijke groet,  Rob Lampe             [zie de film]

AGENDA

Dit weekend en de komende week is er weer veel te beleven in Amersfoort West, zoals bijvoorbeeld: 

Op  zaterdag  20 oktober      

Ø  Open Biolab Amersfoort in de War: 20 oktober 19:00-22:00  [Biolab]Kom kennismaken met het Biolab. Kijk door de microscoop, test je bodem en maak plannen voor je eigen Biolab project!

Nog meer programma? 

Ø  Van  12.00-17.00 uur  in het Wijkmuseum (St. Bonifaciusstraat 61) de tentoonstelling “de Groote Oorlog, Belgen in het Soesterkwartier”. U bent daar welkom. Wist u dat er tijdens de Eerste Wereldoorlog zoveel Belgen in het Soesterkwartier hebben gewoond? Ze woonden ook in de Bloemenbuurt. Maar waar precies?

Op  zondag  23 oktober 

Ø  Zondagmiddag van 14.00-16.00 uur Verkeerstuin op de Wagenwerkplaats.

Ø  Fabian mailde: Nog op zoek naar een leuke afsluiting van de herfstvakantie met je (klein-, buur-, of eigen) kinderen? Kom zondag om 16.00 uur naar de verkeerstuin voor de voorstelling ‘Opa Jan maakt zijn huis schoon’! Meer info:

Op  maandag  24 oktober 

Ø  Is er in de WAR is er in het Kascafé groot Warberaad (20.00 uur) voor de werkgroepen die in het leven zijn geroepen om na te denken en te discussiëren over “hoe nu verder met De War”. Bent u geïnteresseerd wat zich daar afspeelt? Ga er gerust langs en stelt u op de hoogte. De War is transparant – door de jaren heen – en juist ook nu!  Geldersestraat 6

Ø  Voor wie geïnteresseerd is gebiedsontwikkeling. Over de vraag/opgave: Gebiedsontwikkeling Kop van Isselt, heeft men al jaren in Amersfoort, maar ook daarbuiten nagedacht. Een nieuw geluid klinkt door in het verslag van het Watertorenberaad (2014). Pagina 35-41.

Op woensdag 26 oktober

Ø  Is er de grote herdenkingsceremonie bij het Belgenmonument. Komt u ook?

Ø  Magda Banning, de founder van het Groene Spoor op de Wagenwerkplaats heeft een nieuw project. Zij gaat dat woensdagmiddag presenteren in het groencafé in het Groene Huis in Park Schothorst. Meer daarover kunt u lezen via de onderstaande link naar het Groene Huis en naar de website van Magda.

Ø  http://www.hetgroenehuisamersfoort.nl/groencaf%C3%A9  17.00-19.00 uur

Ø  http://samenspel-natuurlijk.nl/?p=846

Ø  Woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur is er natuurlijk ook weer Verkeerstuin op de Wagenwerkplaats.

Wordt vervolgd, met vriendelijke groet, Joke Sickmann