De WARWat is de War?

 De War is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab AmersfoortStudium Generale AmersfoortUniversiteit Amersfoort en OpenToko. U kunt de War ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.

De War is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid.

Nieuws:

Bijen in de War
Het gaat nog steeds goed met de bijen op het dak van de War. In de vorige nieuwsbrief meldden we al dat ze allemaal de winter overleefd hebben. Nu kunnen we daar aan toevoegen dat de volkjes sneller groeien dan verwacht. Van het volkje ‘de Egyptenaren’ zult u nog veel horen dit jaar. Die krijgen namelijk een aantal sensoren in hun kast, waarmee we kunnen meten wat het gewicht is van de bijenkast, de temperatuur binnen, de luchtvochtigheid, het CO2-gehalte in de lucht en nog wat andere parameters. Zo hopen we veel te leren over de bijen. In samenwerking met Universiteit Twente ontwikkelen we een open source meetstation dat goedkoop is en door veel imkers gebruikt kan gaan worden. Ook de data die dit oplevert is beschikbaar voor iedereen die er iets mee wil.
Erfgoed
De oude gebouwen op het terrein van de WAR behoorden tot de stoomluciferfabriek ‘De Eem’ uit 1881. Op een aantal plekken zijn deze erg vervallen, wat goed is te zien aan het dak van de oude laagbouw. Het dak van het gebouw is nu al zo lang lek dat het gebouw hard achteruit gaat. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft onlangs een subsidie toegekend om deze gebouwen wind- en waterdicht te maken. Met deze ingreep voorkomen we dat het zo slecht wordt dat het niet meer gerenoveerd kan worden. Hiermee blijft het oudste stukje fabriek dat Amersfoort nog heeft behouden.
Noot van de redactie: Op de agenda zullen wij de activiteiten bij DE WAR plaatsen.