42953642

 

Het nieuwe ziekenhuis van Meander Medisch Centrum in Amersfoort gaat eind december van dit jaar open. Rond de kerst verhuizen de patiënten van de huidige Amersfoortse locaties naar het nieuwe ziekenhuis aan de Maatweg 3. De locaties Lichtenberg en Elisabeth sluiten na de verhuizing definitief hun deuren. Het ziekenhuis in Baarn blijft wel open, evenals de poliklinieken in Nijkerk en Barneveld.

De bouw van het ziekenhuis verloopt voorspoedig. Na de zomer rondt de aannemer de bouw af en krijgt Meander de sleutel overhandigd. De maanden daarna staan in het teken van inrichten van het ziekenhuis, zoals de operatiekamers en poliklinieken, en de installatie van medische apparatuur en ICT.

Het nieuwe ziekenhuis is vanaf eind dit jaar goed te bereiken, zowel met het openbaar vervoer als met de auto. Er worden twee toegangswegen vanaf de Maatweg aangelegd naar het ziekenhuis. De toegangsweg biedt toegang tot de lichte en open parkeergarage, die zich op de begane grond van het ziekenhuis bevindt. Vanuit de garage komen patiënten en bezoekers via de (rol)trap of lift direct in het hart van het ziekenhuis. Tevens komt er nog dit jaar een bushalte vlak voor de ingang van het ziekenhuis. De bereikbaarheid per bus van halte Maatweg is vergelijkbaar met die van de huidige locaties Lichtenberg en Elisabeth. Vanuit nagenoeg alle plaatsen in de regio is het nieuwe ziekenhuis met hoogstens één overstap bij station Amersfoort CS te bereiken.

Inmiddels is er ook gestart met de aanleg van de buitenruimte om het ziekenhuis. Rondom het gebouw wordt het Meanderpark aangelegd. Dit park wordt een natuurgebied dat deel uitmaakt van de ecologische verbindingszone langs de Eem, de rivier die achter het ziekenhuis loopt. In het lommerrijke park wordt de oude loop van de Eem in ere hersteld. Het water gaat dan ‘meanderend’ door het park. Voor de bouw van het ziekenhuis moesten bomen worden gekapt. In het park worden daarvoor nieuwe bomen teruggeplant.

 Bron stadamersfoort.nl