23117535_150AMERSFOORT – De dood van de Amersfoorter Jordy Klabbers was te wijten aan nalatigheid van zijn huisbaas. Dat stelde de officier van justitie donderdag tijdens een zitting van de rechtbank in Utrecht. Klabbers, die actief was in de plaatselijke politiek, stierf in maart 2010 op 23-jarige leeftijd aan een koolmonoxidevergiftiging.
Zijn nu 38-jarige huisbaas stond donderdag terecht voor dood door schuld. Klabbers, lid van de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN), was lange tijd op zoek naar geschikte woonruimte in Amersfoort. Als tijdelijke oplossing belandde hij in een tot kamer verbouwde schuur bij een woning aan de Soesterweg.
De dag nadat hij daar zijn intrek had genomen, werd hij door zijn huisbaas dood aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat een verkeerd geïnstalleerde gaskachel in de kamer verantwoordelijk was voor de koolmonoxide waaraan Klabbers overleed.
De huisbaas vertelde donderdag aan de rechtbank dat de kachel ooit door een huurder was aangelegd. Hij had de installatie of de kachel in de acht jaar dat hij daar stond nooit laten controleren, erkende de Amersfoorter.
Maar hij vond niet dat hij schuld had aan de dood van Klabbers. Volgens hem was sprake van een ongeluk. Dat eerdere huurders ook al zouden hebben geklaagd over hoofdpijn of duizeligheid door het gebruik van de kachel, kon hij zich niet herinneren.
Zijn raadsman Edo Moll stelde dat sprake was van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Naar zijn zeggen was achteraf gebleken dat Klabbers ’s avonds alle kieren in de ruimte had afgeplakt, waardoor geen enkele ventilatie mogelijk was.
Maar volgens officier van justitie Janet Weening was de huisbaas nalatig geweest door een slecht geventileerde ruimte met een ,,ondeugdelijke” kachel te verhuren. Zij eiste 240 uur werkstraf tegen de Amersfoorter en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Daarbij hield ze rekening met het feit dat het ,,onwenselijk” lang geduurd had voor de zaak op zitting kwam.
Naast de straf vond ze dat de huisbaas ruim 15 duizend euro schadevergoeding moest betalen aan de moeder van Klabbers. Die legde donderdag een aangrijpende verklaring af over de dood van haar enige kind.
Raadsman E. Moll wees de rechtbank er op dat ook zijn cliënt was getraumatiseerd door het incident. Dat hij nooit contact had opgenomen met de moeder van Klabbers, was omdat hem dat door de politie was ontraden, stelde zijn raadsman.
De rechtbank doet uitspraak op 21 februari.