Een florende wijkeconomie in het Soesterkwartier, dat was het thema waarop we afgelopen tijd hebben gewerkt. Veel wijkgenoten haakten aan. Op de onderwerpen Zorg, Wonen, Winkelen en Groen konden we een mooi plan schrijven. Afgelopen dinsdagavond hebben presenteerden we het plan in De Observant: Het introduceren van een eigen wijkmunt, de Soesterkwartier Floreyn, en het opzetten van een bewonersbedrijf, Floreyn Soesterkwartier, waar wijkbewoners elkaar onderling diensten en producten aanbieden.

In de middag hadden we al een heel aantal ambtenaren, medewerkers van De Alliantie en Portaal en nog meer professionals. Het hele verhaal staat in een artikel dat we hebben uitgereikt.

wijkeconomieKlik op het plaatje om het hele artikel te lezen.

Gezien de belangrijkheid van deze rapportage, heeft de redactie deze ook in “Word”opmaak geplaatst onder de menu keuze “Ondernemers”

Daarna was de presentatie van plannen. Maar liefst 10 projecten en ideeën werden op de rode loper getoond met pitches, sketches en interviews.

Iedereen was erg enthousiast over het plan. Er is ook een leuk filmpje over gemaakt. Je ziet hierop wat leuke fragmenten van de slotpresentatie, en ook de enthousiaste reacties van bezoekers.

Willem legt de voorzittershamer neer Vanaf oprichting is Duurzaam Soesterkwartier gezegend met Willem Hamels als voorzitter. Door de werkdruk legt hij eind maart deze rol neer. Heel jammer, maar ook begrijpelijk. willem hamelsHet moet immers wel te combineren zijn allemaal!  We hebben een vijfkoppig bestuur, en dat vinden we een mooi aantal. We zijn nu op zoek naar een nieuwe bestuurder, niet noodzakelijk voorzitter.

25 maart Energiek Soesterkwartier

We maken ons weer op voor het volgende feestje: Energiek Soesterkwartier, de zesde aflevering alweer. Blokkeer maar vast in je agenda, want het wordt weer helemaal leuk. We kijken dan terug naar een dikke 5 jaar met mooie projecten, maar vooral ook vooruit naar al het moois dat we, samen met een groeiende groep vanuit de wijk, in petto hebben.

Vriendelijke groet,

Duurzaam Soesterkwartier

Bestuur: Hedwig van der Linden, Willem Hamels, Johan de Zwart, Fokke de Jong en Henry de Gooijer

Soesterweg 314-A . 3812 BH  Amersfoort

033-4650988

www.duurzaamsoesterkwartier.nl

Redactioneel Karel van Rooy. Bijgaande de agenda voor gelijkwaardige dan wel de andere projecten

Agenda. 9 februari gedurende de dag; Presentatie in de Emmaüskerk van de plannen van het plein en Kerk.

11 februari 20.00 uur in de Nieuwe Sleutel. vervolg van de bijeenkomst van 21 januari/ Samenwerkplaats/ werkgroep en De Winkeliersvereniging De WAS.

18 februari 20.00 uur, Vervolg II Masterplan Wagenwerkplaats.

25 maart Energie  Soesterkwartier/

 

Bert de Vries – Over Duurzame economie bijStudium Generale Amersfoort

In het Spullenlab van De WAR op Kleine Koppel 40 te Amersfoort, vindt zondag 8 februari deze Studium Generale Amersfoort-lezing plaats.
Tijd: 16.00-17.30 uur
Hoe verhouden duurzaamheid en economie zich tot elkaar? Is de markt niet te kortademig om duurzaam te kunnen opereren? Kan een duurzame economische theorie wel opgebouwd worden met het gereedschap van de econoom: groei, inflatie, consumptie, werkloosheid, bruto nationaal product, etc.? Of is het daarvoor nodig om ook non-monetaire waarden mee te wegen? En zo ja, hoe doe je dat?Prof. Bert J.M. de Vries was hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en heeft bij het Planbureau voor de Leefomgeving gewerkt aan ondermeer modellen voor complexe systemen, klimaat en duurzame ontwikkeling.Hij is auteur van het boek Sustainability Science
zie: www.sustainabilityscience.eu/textbook

Studium Generale Amersfoort is het podium voor wetenschap waar alle Amersfoorters kunnen kennismaken met het onderzoek van wetenschappers. Elke tweede zondag van de maand komt er een wetenschapper vertellen over zijn of haar onderzoek.

Waardebepaling achteraf: (De entree is vrij, bezoekers worden uitgenodigd om achteraf  een kleine bijdrage te geven. )
Meer weten over Universiteit Amersfoort?

De komende decennia zullen worden gekenmerkt door een ingrijpende maatschappelijke transitie die het gevolg is van toenemende schaarste en klimaatverandering, en de opkomst van netwerken. De trend daarbij is een toenemende herlocalisering van arbeid en middelen binnen een globaal netwerk van kennisuitwisseling. Dit betekent dat er een hoop onderzoek gedaan moet worden naar:

  • lokale voedselproductie, stadslandbouw, low-input eetbare ecosystemen
  • kleinschalige energieproductie
  • herijking van democratische structuren
  • (non monetaire) waarderingssystemen