DSC_4947Geen Thuiszorg nodig, maar wel een beetje hulp. Net eigenlijk tussen kop en teen vallend, maar dan met te weinig letsel. dit is zo,n beetje de omschrijving waarin mensen terecht kunnen komen. Om welke reden dan ook, lukt het je niet om boodschappen te doen, iemand die met je mee gaat naar de huisarts, of instantie’s. Licht huishoudelijk werk. Wel U herkend het wel.

Maar de oplossing was al een tijdje aanwezig en actief. Namelijk het Wijkleerbedrijf ( Zorg) leid jonge mensen uit verschillende culturen op voor de “professionele” hulp bij dit soort situatie’s . De 14 stagiaires met 1 mannelijke variant, worden in 10 weken opgeleid voor deze “zorgzame”klussen.   Een terrein waar andere instellingen later weer baad bij hebben, zoals Humanitas of het Wijkteam.

DSC_4925Ook de eerste daadwerkelijke klus voor de nieuwe Wijkstagemakelaar, Wilma Leenders / Wijkleerbedrijf Lyvore. Voorheen, Rita Scholten, wijkstagemakelaar van Wijkleerbedrijf Birkhoven Zorggoed, dit voor de duidelijkheid/.

Aan haar de mooie taak, de verschillende culturen van de 14 dames en 1 man te begeleiden met hun opleiding en stage periode. 3 waren nog niet klaar  en namen dus ook geen afscheid ( maar waren er uiteraard wel bij.

DSC_4089Als afstudeerpresentatie hadden de stagiaires gekozen voor het laten zien, proeven en ruiken van hun eigen cultuur. Dat leverde de volgende verrassende situaties op. Binnen komend in de Vijverzaal van wooncomplex Puntenburg, hadden de dames zich rond de “denkbeeldige” vijver geschaard.  Met tafeltjes een eigen landje gemaakt en had je twee tafels, dan kwam je uit een groter land. Hetgeen natuurlijk weer niet opging voor Suriname die naast Azerbaijan stond. Deze laatste heeft misschien wel 3 tafels nodig, maar de Surinaamse keuken was dermate vertegenwoordigd dat er meerdere tafels waren ingericht. Kompa Nanzi I su Kuminda Preferi, niet waar Koks Mediair.  En dit gaf gelijk de aard van het feestje aan. De landen vertegenwoordigd hadden een ware uitstalling van hun eigen eetwaren als hapklare snacks gemaakt, of zelfs geïmporteerd voor de gelegenheid.

DSC_4096En dat wat in Den Haag, cq andere lidstaten niet schijnt te lukken, hier verbroederen de stagiaires en vind je Marokko gewoon aan een tafel met Nigeria, om maar wat te noemen. De passende klederdracht had dan ook een mooi effect.

De presentatie van Algerije, had dan ineens een ander sportief karakter. De “Outfit”van het nationale elftal was aanwezig en een aantal jurken, die niet in de juiste maat waren van de presentatrice. Niet ontbrekend op deze tafel een Koran, met de uitleg op welke wijze deze moslims deze interpreteren.

De Marokkaanse thee werd geserveerd in originele oosterse bekers en theepot.  Opgefleurd met tierelantijntjes uit Marokko.

DSC_4890Nog nagenietend van al de geuren, de hoek om, alwaar de nuchterheid weer even plaats neemt. Wij zijn bij de tafel van Nederland aangekomen. Kaas en biscuitjes worden gepresenteerd in een stagiaire gekleed, hoe kan het ook andere, in oranje overal. Op tafel een vreemde muntsoort uit de vorige eeuw, te beginnen bij de Joet en sluitend met 1 cent. Wel een mooi gezicht dat “oude”geld weer te zien.  En Tja last but not least, de tafel van Bunsburg, Spakenburg. Een typisch streekproduct met recept op tafel. De Poffert.

DSC_4915 En wat natuurlijk een absolute noviteit was, de Spakenburgse klederdracht op een paspop, met daaronder de land aanduiding Italië.

Maar laten we niet vergeten, dat het een afstudeerproject was, aangeboden door de studenten aan de bewoners van Puntenburg, of wie naar binnen liep. Wilma Leenders, mocht dan ook alle stagiaires naar voren roepen,om ze te voorzien van een persoonlijk cadeautje. Daarvoor werd Gonnie, een stagebegeleidster in de bloemen gezet, vanwege haar verdienste. Hierna de groepsfoto en weer terug naar de vele aanwezigen die een nieuw soort  “Proef “Amersfoort hebben ontdekt.

De naast deze “Amersfoort Proef” gestalde tafels en  mensen, deed niets af aan de groen uitgerolde grasmat, waar fanatiek “koersbal”werd gespeeld.

Wij wensen de afgestudeerden, nog een goede en vooral “zorgzame”toekomst toe.DSC_4110

Verslag en foto’s Karel van Rooy.

reportage