Op twaalf maart viert bloemenwinkel ‘Mon papillon’ het eerste lustrum. Ik sta voor een interview achter de winkel, in de werkruimte, ‘het atelier’. Eigenaresse Conny Swart snelt heen en weer van winkel naar atelier (en soms nog verder naar achteren, want er zijn daar nog meer ruimtes). Ik zie dochter Samantha kort achter de computer zitten. Vervolgens hangt zij een breed, wit lint aan een mooi en groot bloemstuk van witte rozen. Het is ‘rouwwerk’. Om die reden ligt het lint keurig met de tekst naar beneden. Toen ik vanochtend vroeg de winkel binnenstapte maakte ik al even kennis met Theo, de man van Conny. Ze lokte hem van de Noordoostpolder naar onze wijk. Theo springt zo nodig bij in zijn vrije tijd.

Foto: Theo, Samantha en Conny

mon papilon

Conny is geboren en getogen in het Soesterkwartier. Tijdens een rustig moment, met een kop koffie in de hand, vertelt ze over de achtergronden van haar besluit om vijf jaar geleden de bloemenwinkel te beginnen. Ze kon sinds enige jaren haar draai niet meer vinden in haar werk. “Ik had toen al een aantal keren gezien dat de winkel op de hoek van de Noordewierweg en de Primulastraat te huur was” vertelt ze. En ze had ook al geïnformeerd naar de huurvoorwaarden. Toen was er een meeting op haar werk. “Het ging alleen maar over veel verkopen en over geld” vertelt Conny. Thuis gekomen besloot ze meer haar overtuiging en haar hart te volgen. Conny vindt namelijk dat je ook een sociale functie hebt. “Je moet wel geld verdienen, maar je moet ook iets voor de mensen betekenen”. Conny zou het verschrikkelijk vinden als de buurtwinkels nog verder verdwijnen: “We kunnen dan alleen nog naar de grote supers (zoals in het buitenland). “En die gaan echt de mensen in Puntenburg niet ondersteunen bij het maken van een kerststukje”.

Met vriendin Christien, die inmiddels om persoonlijke redenen moest afhaken, startte ze de bloemenwinkel. Eerst opleidingen gevolgd en stages gelopen. “En natuurlijk veel gesproken met ‘oude rotten’ in het vak die ons ook op weg hielpen”, vertelt Conny. En nu kwalificeert ze haar werk in en voor de winkel als een uit de hand gelopen hobby. Die ‘hobby’ kost haar meer dan 60 uur per week. Want ze heeft naast de winkel en de bezorging ’s ochtends vroeg nog de veiling en ’s avonds de boekhouding. Maar Conny kan –door de winkel- haar kontakten in de buurt weer goed onderhouden; ze ziet ook de kinderen weer opgroeien in de buurt.

In de winkel is voor alles veel aandacht; ook voor de details. Mooie bloemen, fijne boeketten. En –dat is een te gek idee- er zijn ook veel piepkleine, erg leuke boeketjes. Conny noemt ze attenties.

monpapilon assort

 

De prijs van alles is bescheiden. De winkel en het hele assortiment ademen de filosofie van Conny: mooi, langer staan, goedkoop en laagdrempelig. “Zo kun je iets betekenen in de buurt”.

 

Deze filosofie, de aandacht voor details en het harde werken vonden onlangs hun bekroning in de verkiezing tot de ‘leukste winkel van Amersfoort’. Mon Papillon kreeg het hoogste aantal stemmen en gaat meedoen aan de landelijke verkiezing.

Binnenkort gaat Conny in samenwerking met ‘Sweet Cakery’ ook nog workshops geven.

Tenslotte: In de week van 12 maart ontvangt elke koper ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van Mon Papillon een presentje.

Peet van Breugel.