CSC_0315Vandaag was het dan zover. De 1 miljoenste  patiënt kreeg bezoek van een van de vele cliniclowns. Dus groot feest in het Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht, alwaar deze noviteit werd gevierd . Reden om eens een bezoekje te brengen aan de organisatie zelf, gevestigd op de Wagenwerkplaats in het Soesterkwartier.

Bij aankomst in de middag, was de eerste indruk dat er een gigantisch feest aan de gang moest zijn. Parkeren bleek onmogelijk daar elke vaste en niet vaste plekken bezet waren. Inclusief gras en zandvlakten. Niet de receptie van de Cliniclowns werd zo druk bezocht maar een “auto”organisatie had het een en ander in gebruik.

DSC_0293Maar achter de Verensmederij in de voormalige Wagenwerkplaats, waar de Cliniclowns gevestigd zijn, heerste een serene rust. Een 10 tal mensen waren aan het werk en van een feeststemming was geen sprake. Na de eerste kennismaking en korte gesprekken, bleek men maar wat trots te zijn op het behaalde resultaat.

Vooraan bij de balie waren schalen met “rode”neuzen neergezet. iedereen mocht gratis een rode clownsneus op zetten. Een oproep op deze website om er een uit te knippen, dan wel op te halen is hier en daar wel bekend geworden. Echt storm liep het niet, aldus de voorlichtster.

In het ruime en overzichtelijke kantoor met 10 tallen werkplekken is duidelijk te zien dat men met de cliniclowns van doen heeft. Het interieur is goed aangepast aan de voor het merendeel “rode” kleur van de Cliniclowns en de bekende neusjes.

CSC_0313Landelijk werken er maar liefst 120 mensen bij de Cliniclowns, waarvan er 62 daadwerkelijk op pad gaan naar zieke mensen/kinderen in ziekenhuizen etc.  Een organisatie waar wij als Soesterkwartier best trots mogen zijn, dat deze in onze wijk is gevestigd.

En zoals een der medewerkers op merkte, “zet ze een rode neus op en ze veranderen gelijk in een ander persoon”. En de de daad bij het woord voegend deden alle aanwezige medewerkers even een rode neus op voor een groepsfoto. Inderdaad een geheel andere uitstraling als de situatie zonder. Erg leuk en te zien en terecht een reden voor blijdschap, gezien de 1 miljoenste Clown/ patiënt contact.DSC_0296

Hieronder het uitgebrachte Persbericht.

Verslag/ foto.s  Karel van Rooy.

Bijgaand een kleine foto impressie * klik hier

 Miljoenste bezoek CliniClowns in Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Utrecht, 4 november 2015 – Op de afdeling Neurologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis brengen CliniClowns vandaag het miljoenste bezoek aan een patiëntje. De Organisatie die zich inzet voor zieke en gehandicapte kinderen heeft dit moment aangegrepen om terug te blikken op het effect van al die ontmoetingen tussen clown en kind. Waar bij het werk van de CliniClowns vaak wordt gedacht aan het bieden van afleiding en plezier, benadrukt de Organisatie vandaag dat de toegevoegde waarde verder gaat. De oprechte aandacht voor het kind en de verbeeldingskracht van de clowns komt ook echt de behandeling ten goede.
1 Miljoenste bezoek
Vanaf de start in 1992 heeft CliniClowns vandaag bij 1 miljoen kinderen in het ziekenhuis een clownsbezoek afgelegd. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis stond de Organisatie stil bij dit moment. In het bijzijn van ambassadeuriack van Gelder speelden CliniClowns meteen patiëntje op de afdeling Neurologie.
“Met het bezoeken van 1 miljoen kinderen hebben we als Organisatie een belangrijke mijlpaal bereikt. Een mijlpaal waar we ontzettend trots op zijn en die we niet zonder de steun van onze donateurs en vele andere betrokkenen konden bereiken. We vinden het daarnaast een belangrijk moment om terug te kijken en inzichtelijk te maken wat we met die miljoen ontmoetingen voor kinderen en hun gezin hebben mogen betekenen”, aldus Barbara Hellendoorn-Mineur, Directeur CliniClowns Nederland.
Meer dan afleiding en plezier
Er wordt vaak vanuit gegaan dat de inzet van CliniClowns is bedoeld voor afleiding en plezier alleen. Hoewel beide erg belangrijk zijn, reikt de toegevoegde waarde van CliniClowns verder. De verbeeldingskracht van de clowns en de oprechte aandacht voor het kind komt ook de behandeling ten goede. Een pijnlijke of spannende behandeling wordt dragelijker én kinderen ervaren minder angst en stress. Een patiëntje voelt zich letterlijk gesterkt en krijgt door het spel met de clown weer controle over de situatie. Ook bij de ouders heeft dit een positief effect. Dit effect wordt onderbouwd vanuit verschillende internationale onderzoeken waaronder Vagnoli (2005), Bertini (2011) en Linge (2012).
mes von Rosenstiel, kinderarts in het Slotervaartziekenhuis en medeoprichter van het Nationaal Informatie en Kenniscentrum lntergrative Medicine: “CliniClowns zijn in staat om speelruimte te creëren, ruimte om letterlijk weer even kind te zijn. Door het rollenspel van de clowns krijgt het kind meer controle over zijn situatie, wordt het letterlijk empowered. CliniClowns zorgen naast ontspanning, een lach en optimisme dan ook voor vermindering van angst-, pijn- en stressgevoelens. We zien daardoor dat kinderen zich weer kunnen uiten in emoties en stressvolle gebeurtenissen kunnen verwerken. En het geeft kracht om weer op jezelf te vertrouwen, controle te hebben. In mijn werk als kinderarts heb ik meerdere malen gedacht: ik zou willen dat ik nu een CliniClown kon voorschrijven.”
Integratieve geneeskunde
CliniClowns is als stichting te plaatsen in een bredere ontwikkeling binnen de gezondheidszorg, waarin in toenemende mate aandacht is voor de mens achter de patiënt. Waar er binnen de
zorg steeds meer aandacht wordt besteed aan de inrichting van de medische omgeving en er in toenemende mate belang wordt gehecht aan een meer gelijkwaardige communicatie tussen ziekenhuis en patiënt wil CliniClowns kinderen zich vooral weer beter laten voelen door
oprechte aandacht en verbeeldingskracht. Want aandacht voor zowel geestelijk welzijn als lichamelijke gezondheid is van belang bij herstel.
Over CliniClowns
CliniClowns brengen sinds 1992 bezoeken aan kinderen in Nederlandse ziekenhuizen.
Door écht contact te maken en hun verbeeldingskracht in te zetten zorgen de CliniClowns ervoor dat zieke kinderen weer even kind kunnen zijn. En dat komt de behandeling ten goede. Want samen spelen, weer even kind zijn, kan angst verminderen, pijn verlichten en emoties de ruimte geven. Ruimte om te kunnen lachen, te ontspannen, om weer op jezelf te kunnen vertrouwen. Kortom: beter voelen helpt beter worden. CliniCtowns. Geen kinderachtig effect.
Inmiddels bezoeken zon 67 clowns ruim 100 ziekenhuizen en andere instellingen door heel Nederland. Jaarlijks spelen de CliniClowns met meer dan 90.000 zieke en gehandicapte kinderen.DSC_0307