aa10Amersfoort 7 juni 2015.

De media staat er inmiddels bol van. De Marathon van Amersfoort wordt elk jaar weer populairder bij de lopers. Het parkoers en de verschillende afstanden maken het aantrekkelijk voor zowel wedstrijdlopers als de recreanten.

Het Eemplein en omgeving veranderen dan in een gigantische mensen massa. Veel activiteiten helemaal gericht op de te leveren prestatie. Kleedruimtes zijn gerealiseerd. Toiletgroepen geplaatst. Muziek/ audio en allerhande apparatuur hangt/staat om maar niets te missen van dit spektakel.

Voor het eerst is er een live stream vanaf het parkoers naar een mega scherm aan de oever van de Koppel.

M 2015 (27)Heel veel zaken zijn geregeld, zoals de warming-up voor de deelnemers. Borden wijzen de deelnemers naar de diverse locaties. Een lange rij staat op het Eemplein te wachten om binnen een startnummers te bemachtigen. De rij is lang en de tijd gaat wat dringen.

Maar eerst zijn de kleintjes aan de beurt met de kidsrun. Op het megascherm zijn ze goed te volgen en een heel serieuze wedstrijd is gaande.

De 10 km is gewijzigd. De wedstrijd dames 10 km, starten 3 minuten eerder dan de mannen/ vrouwen recreanten. Een richtdoel is nu gecreëerd.

M 2015 (45)Onze Wethouder Fleur Imming loopt gevaarlijk met een pistool in haar hand. Maar al snel is duidelijk dat zij het eerste startschot heeft gegeven voor de start van de Marathon 2015. De andere disciplines krijgen het startschot van het historisch Kanon hetgeen gepaard gaat met een zeer luide knal en veel rook. Zeer spectaculair.

Duizenden lopers verlaten de start voor hun halve/hele of genummerde afstand. Een eindeloze stroom hardlopers verlaat na de start het Eempein en gaat zijns weegs op de Amsterdamseweg. Verkeersbegeleiders op motoren en of fiets begeleiden elke categorie deelnemers. Kruispunten worden/zijn afgezet en  de veiligheid van de lopers staat hoog in het vaandel.

M 2015 (359)De weersomstandigheden zijn ideaal met een prachtige zon en hier en daar een wolkje. Na afloop van het gehele gebeuren zijn er wat digitale problemen als de deelnemers hun resultaten willen opvragen. De website liep even vast. Maar het kwam alsnog in orde werd ons verzekerd.

Gezien de uitgebreide verslaggeving in de diverse media, volstaat de redactie hier met het presenteren van een foto impressie.

Verslag Karel van Rooy.

Foto,s Karel en Ngie.