KelmscottPressColophonlezing in het kader van
Studium Generale Amersfoort
op 11 mei 2014, van 16:00 – 17:00 uur

door H. J. (Joost) Bos, MA, boekwetenschapper

de lezing gaat over:

Private Press: De Jacht op het Perfecte Boek

 

korte schets van de inhoud:
Aan het eind van de negentiende eeuw is door de opkomst van stoomgedreven drukpersen machinale boekproductie alom tegenwoordig. De uitvinding van een goedkopere manier om sneller boeken te drukken is van geweldig belang geweest (en altijd nog) voor het verspreiden van ideeën, geletterdheid en literatuur.
Toch was er een tegengeluid dat zei dat de nieuwe boeken waardeloze producten waren; esthetisch onaantrekkelijk en van inferieure kwaliteit. Die mensen begonnen soms eigen uitgeverijen met als enig doel de zoektocht naar het Ideale Boek. Die private uitgeverijen en drukkerijen worden in Engeland ‘Private Press’ genoemd. Met handpersen, ambachtelijk geschept papier en het beste leer (of perkament) voor de boekbanden, om nog te zwijgen over zelf ontworpen en gesneden letters, creëerden zij de tegenpool van het door hen zo verachte machinale boek.
Die zoektocht naar bibliofiele perfectie zal behandeld worden door middel van een korte historische inleiding, waarna aan de hand van tal van fysieke en digitale voorbeelden dieper ingegaan zal worden op het concept Private Press.
Studium Generale Amersfoort is een activiteit van De War, Kleine Koppel 40 (hoek Geldersestraat),
Amersfoort.
Deze lezing is een initiatief van “Het Weeshuis van het Boek”.