redactieruimte2Lid zijn van het Jeugd Persbureau, heeft zo zijn eigen perikelen. Redactievergadering zijn een wekelijks terugkerend uurtje Terugkijkend op hetgeen is gedaan, het hoe en waarom en hoe beter.  Al doende leren ze steeds meer om zelfstandig als verslaggever op pad te gaan. Langzamerhand worden de taken verdeeld naar interesse en kennis van fotografie en taal. Het gaat niet altijd over “redactie werk” soms wordt als daar aanleiding toe is, actualiteit besproken. Waarbij je vaststelt dat het verbazend is hoeveel deze leden begaan zijn met  “wereld”nieuws . Een impressie van 3 razende reporters van het Jeugd Persbureau Soesterkwartier.

Bij evaluatie’s vinden ze uiteraard de activiteiten die met kinderen uit het Soesterkwartier worden gedaan het leukste om te doen. En soms zit er een opdracht tussen waarvan je erg benieuwd bent hoe een reportage van een klassiek concert er uit ziet.  Van te voren wordt de “ins en outs” doorgenomen. Wat mag wel en wat mag niet in een verzorgingstehuis. Of bij een receptie.  Mochten ze nu wel participeren in al dat lekkers wat op de tafels stond of was een bescheiden rol ook mogelijk.

De 3 mannen van het Jeugd persbureau weten elkaar nu te vinden. Ze kennen elkaars mogelijkheden en stemmen hun acties daarop af. Een langzaam proces krijgt gestalte.

Zo manifesteert Mimoun zich als volleerd fotograaf, waarbij de redactie soms aan de rem moet trekken Het aantal opnames stijgt met 10 tallen tegelijk, waarbij hij in zijn enthousiasme zijn opdracht wat al te ruim neemt. Een korte samenspraak zet hem weer op het goede spoor.

Wikji is een bijzonder leergierige jongen. Kan je zo alles vertellen van  de werking van een digitale camera, diafragma, sluitertijden en witbalans. Testen met verschillende digitale camera,s, waarvan de werking en instellingen opzettelijk waren gewijzigd, maken hem niet uit. Zijn eerste presentatie’s voerde hij schuchter uit. Je loopt toch niet zo maar naar voren door een haag mensen om vooraan te komen. Of moet ik nu echt op een tafel klimmen om een beters positie voor mijn camera, te krijgen. Wel die schuchterheid heeft plaats gemaakt voor resoluut optreden. En wat leuk is om te zien, is dat hij zich voorafgaand al oriënteert op de te nemen foto,s en denkbeeldig al door zijn “zoeker” kijkt.

Salim, is heel duidelijk uitgegroeid tot de schrijvende journalist. Foto,s maken is niet zijn ding, maar schrijven vindt hij geweldig. En niet alleen met pen en papier. zet hem achter de Pc en hij tikt nagenoeg foutloos hetgeen je dicteert . De snelheid waarmeer hij een verslag maakt is wonderbaarlijk.

Zie hier de ingrediënten van ons team. Twee fotografen die elkaar afwisselen en een schrijvende man die dat weer als verslag kan neer zetten.

Een bijzondere opdracht, hebben ze recent uitgevoerd. Deze luidde; ” maak een foto van wat JIJ heel belangrijk vindt in het Soesterkwartier. Maak ook een foto, van een stukje natuur, waarvan jij vindt dat het belangrijk is om te laten zien. ” Ze mochten 10 foto,s maken van opdracht 1 en maar 1 foto van opdracht 2.

Salim, als niet fotograaf, kreeg de opdracht hetzelfde te omschrijven.

De week die er voor gesteld was bleek te kort. Het vraagstuk hield ze bezig. Immers ze werden beïnvloed door anderen. Maar het ging om een zeer persoonlijke omschrijving.

Uit de ingezonden 22 foto,s moest een keuze en uitleg komen. Salim had zijn keuze al omschreven.  De foto,s waren verrassend in het licht gezien van de opdracht.

Mimoun

mimoun (15)Mijn keuze is gevallen op de Stations-uit(in)gang van het Soesterkwartier aan het Piet Mondriaanplein. “Ik heb deze foto genomen, omdat ik wilde aangeven dat het Soesterkwartier voor mij, hier begint. Immers heel veel mensen komen en gaan via die deuren, naar onze wijk, of zijn er net geweest. Het is de uitstraling die ik belangrijk vindt. Je dag begint daar. ”

De natuurfoto, is geheel gewijd aan een overzicht van de Dreef. Groen en bomen met het water, zijn voor hem een mooi geheel.mimoun (47)

Opgemerkt wordt dat Mimoun, meerdere foto’s van het station en wagenwerkplaats heeft gemaakt, alsmede van de fietsbrug over de Eem bij het Eemplein . Over de compositie’s is lang nagedacht.

 

Wikji

IMG_0075Mijn uiteindelijke keuze is gevallen op een foto die ik nam bij KVVA. De prijzenkast met bekers die gewonnen zijn. Hiermee aangevend dat je in het Soesterkwartier veel kunt bereiken als je maar genoeg er voor doet. Het groot aantal prijzen, staat voor mij als symbool voor die gedachten. Elke Soesterkwartierder moet de kans krijgen zich hogerop te werken en “in de prijzen”te vallen. ( beloond worden).

Wikji heeft meerdere foto’genomen bij KVVA waar zijn lust en leven ligt als het om voetballen gaat. Zijn natuurfoto, behelst de majestueuze boom voor de RESET, zo groot dat het niet in een beeld te vatten was.IMG_0088

Salim:

mimoun (8)Mijn persoonlijke voorkeur gaat over de Wagenwerkplaats . Omdat ik dat een belangrijke plek vindt in het Soesterkwartier vanwege de leuke organisaties en de rondleidingen .De Wagenwerkplaats heeft veel te maken met vervoer vooral met treinen en voor de rest is het gewoon leuk en gezellig bij de Wagenwerkplaats. Voor mij een uitstraling van het Soesterkwartier. De wijk en Wagenwerkplaats horen bij elkaar.
Natuur:de Vlindertuin
De Vlindertuin is een echte bloemenveld ,het bestaat al lang en heeft ook mooie versieringen. Er staan veel bloemen, vooral veel verschillende.Het is  naast de bloemenkwekerij en voor de rest lijkt  het gewoon een doodnormaal  bloemenveld. ( achter de Dahliavereniging aan de Dollardstraat).
Wij als redactie zijn best trots op “onze mannen”en ons eigenlijk ook  bewust dat wij, gezien de zeer drukke werkzaamheden die dagelijks de revue passeren er soms, te weinig tijd is om de dingen “goed” en tevreden te organiseren voor het Jeugd Persbureau. Ze verdienen het wel.
Misschien mogen we via deze weg nog een een beroep doen, op die vrijwilliger die zich wil verbinden aan onze Wijkwebsite en redactie, om het team te versterken.
Verslag Karel van Rooy

redactiesoesterkwartier@gmail.com.