csc_838511 november 2016, Speeltuin Rivierenwijk wordt extra verlicht door 10 tallen lampionnen, met kaarsjes, dan wel batterijverlichting. Een fantastisch gezicht met al die kinderen die zich opmaken voor de Sint Maarten tocht door een deel van het Soesterkwartier. Twee vuurkorven zorgen voor de broodnodige warmte uitstraling en iedereen schaart zich nabij het vuur.

Ouders en kids goed ingepakt tegen de toch wel koude avond en gelukkig is het droog. En juist de weersomstandigheden zijn ook belangrijk voor het Draaiorgel wat de tocht muzikaal begeleid.

dsc_8276Aan veiligheid is zeker ook gedacht, daar er veel mensen met gele en oranje hesjes te zien zijn en die bij kruispunten de groepen veilig laten passeren. Met portofoons onderhouden ze contact met elkaar zodat een ieder precies weet wanneer welk kruispunt dicht moet.

Traditiegetrouw is Sint Maarten een viering van de kinderen die met lampionnen of zelf uitgeholde suikerbieten, dan wel pompoenen met verlichting, door de straten gaan.  Al eerder werd gewezen op de verschillende wijze van vieringen in Europa. In Nederland is het ook gebruikelijk om langs de deuren te gaan om te zingen in  ruil voor snoep. ( niet te verwarren met Halloween).

dsc_8352Tegen 18.30 uur zette de stoet zich in beweging, voorgaand door het draaiorgel. Circa 50 mensen/kinderen lopen de “tocht der tochten” want het was best wel frisjes te noemen. Vanaf de Speeltuin, ging het op de Dollardstraat richting ’t Anker om linksaf te slaan de Gouwstraat in, daarna de Schiestraat en de Grebbestraat naar de Spaarnestraat te gaan. Dan door de Hunzestraat en weer linksaf naar de Speeltuin. Al met al een wandelgang van 3 kwartier.

Na afloop van de tocht werd iedereen getrakteerd op warme chocolademelk en kregen de aanwezigen fruit. Natuurlijk was er voor de kinderen een verrassing in de vorm van een goed gevulde zak met snoepgoed.

Buiten op de Dollardstraat liepen ook kinderen van deur tot deur. Mogelijk door het jaargetijde wat voorbarig, maar ze zongen toch echt Sinterklaasliedjes.

csc_8386Weer een leuke Sint Maarten, alhoewel niet duidelijk werd hoeveel draaiorgels er nu ingezet waren.

Verslag en foto,s Karel van Rooy.

Foto impressie.