Maandagavond 7 maart vond het benefietfestival plaats voor de herstart van het Knopjesmuseum. Het museum dat kort voor de opening door brand verwoest werd iets meer dan een maand geleden. Een flink aantal fietsen in de rekken voor de Flint deden een behoorlijke belangstelling vermoeden. Al leek het na binnenkomst toch nog wat mager, de mensen liepen dan ook verdeeld over een flink deel van het theatercomplex.
De verlichting was even kleurrijk als het programma en de bezoekers. Tal van lokale politici kwamen naar het festival, maar ook naburige ondernemers, wijk-, en stadbewoners en welzijnswerkers waren paraat om hun steentje bij te dragen voor het goede doel “het Knopjesmuseum”. En natuurlijk waren ook Harmen Zijp en Diana Wildschut, de mensen die al jaren bezig waren om het museum vorm te geven.
Het Knopjesmuseum was in het klein nagemaakt, zoals het er ongeveer uitzag op het moment van de brand. Al had de vlam uit het dak nu een “opbouwende” functie: er knalde popcorn uit de pan die erboven stond. Bovendien werd dat “Mini-Knopjesmuseum” verkocht en werd de opbrengst gedoneerd aan het “herrijzen” van het echte Knopjesmuseum. Mooie bijdrage van Leo -Atelier Nr 37, een van onze Soesterkwartier ondernemers op de Wagenwerkplaats!
Even verderop werd druk geschilderd door ook al een onderneemster uit onze wijk. Merel Wismijer van Face Fantasy was dit keer duidelijk niet bezig met een “face” maar met een borststuk. In meer dan een opzicht droeg het Soesterkwartier haar steentje bij aan de opbrengst van deze avond, want ook een van de topstukken van de veiling kwam uit de nalatenschap van een Soesterkwartierse bewoonster, Mevrouw de Jager- Wezenberg.
Op een podium gelegen op een hoek van de gangen werd bijzondere muziek gemaakt die voortkwam uit zelfgemaakte bijzondere instrumenten. De instrumenten gemaakt van oude – onder andere – een oude schaal en oude apparatuur brachten sommigen mensen in de verleiding weg te lopen. Terwijl het anderen uitnodigde om nieuwsgierig te luisteren en te kijken.
Een ander stuk van de gang nodigde uit om foto’s te laten maken met je in onbruik geraakte stukken zoals bijvoorbeeld een oude Hoover stofzuiger. Vele mensen lieten zich met de retro attributen op de foto zetten. Ook de fotograaf liet zich gehuld in outfit met retro-attributen, al fotograferend op de foto zetten. Om de foto zelf te verkrijgen moest men wel een oude typemachine kunnen bedienen.
Men kon zich ook inschrijven op een speciale editie van het – binnnenkort te presenteren – boek “Tegen de Stroom in”. De speciale editie gaat gepaard met een paar porseleinen roeispanen verpakt in een doos. De extra opbrengst van 10 euro per speciale editie gaat naar het Knopjesmuseum.
De burgemeester werd aangekondigd, toen er toch in eerste instantie iemand verscheen die niet echt leek op de burgemeester. Hij begon te verhalen over de grote branden van en in Amersfoort door de eeuwen heen. En dat het toch wel erg was. Daarna bekeek hij het vanuit een andere hoek en vertelde hij z’n verhaal net even anders, zo van: toen brandde gelukkig het stadhuis af, en in 2007 brandde eindelijk de Elleboogkerk af, hilariteit alom tot gevolg. Zo kreeg men deze avond voor het betaalde entreekaartje ook nog een stukje geschiedenis van Amersfoort mee.
Na verloop kwam dan toch Burgemeester Bolsius “live on Stage”. Duidelijk had hij geen inspraak gehad in de vragen die hem gesteld werden over de WAR en het Knopjesmuseum, al wist hij de antwoorden goed te pareren. Op een van de lastige vragen trok de burgemeester een telefoonhoorn uit een plastic tasje om een medewerkester de vraag door te spelen. Een andere lastige vraag beantwoorden hij “onbegrijpelijk” in het Duits, om uiteindelijk de laatste vraag te beantwoorden in een taal die voor alle toehoorders onduidelijk was, oftewel iets als “Italispanees” of zo. Doorvragen leek dan ook zinloos, en werd gestopt.
Nog even werd duidelijk gemaakt dat zelfs de burgemeester geveild zou worden, en dat de veiling onder het toeziend oog van een notaris gedaan zou worden. De stukken waren; een schilderij “fietsbel” van Trudi Willenborg – de kunstenares “van om de hoek”, een kunstige wollen en zijden omslag “Orions Sister” van Sally Pittman, een stukje huisvlijt “Vlinder” gemaakt van -hoe toepasselijk- in kleurbad geverfde luciferhoutjes (uit de eerder genoemde nalatenschap), een schilderij met fiets van Frans van Hal – DJ/Fotograaf en amateur schilder – die normaal nooit z’n werk verkoopt, en nog een heel mooi kinderkopje van Jan Sluijters
De veiling ging van start, en bleek verrassend andere resultaten op te leveren dan men van te voren had kunnen bedenken. Zo leverden de echte kunstenaarsobjecten minder op dan was gehoopt, en rezen daarentegen de prijzen voor de huisvlijt en amateur kunst bijna de pan uit. Het resultaat was evengoed heel mooi.
De veiling van de Burgemeester werd aangekondigd. Wilt u Burgemeester Bolsius binnenkort in vol ornaat op het afscheid van “die collega, die eindelijk met pensioen gaat” of “is u kind binnenkort jarig” bied dan vooral mee. En er werd ook inderdaad goed geboden! De entree en de veiling brachten samen rond de 9000 euro op. En dan loopt de online veiling nog even door. Klik hier voor de artikelen op de online veiling. De verwachting is dat de online veiling nog tot eind maart doorgaat.
Het spannendste deel was voor mannen, de dames die rondliepen met een doos om het bovenlijf. Hier en daar leverde het rode oortjes. Kijken koste 1 euro en voelen 2 euro. De dames hebben leuke bedragen bijeen weten te krijgen, terwijl de mannen toch verrassend andere dingen konden voelen dan ze verwacht hadden van te voren.
Naast de veiling, alle activiteiten en presentaties, was er ook nog op diverse plaatsen in het complex live muziek te beluisteren. Zo was er Jazz, pop, rock en waren er aangepaste Soulnummers te beluisteren. “Papa was a Rolling Stone” werd: “Papa was altijd Stoned”. En zo viel er de hele avond genoeg te doen en te lachen, al was de aanleiding dat absoluut niet. Er werd gedanst en er werd (mee-) gezongen. Pas om tegen het middernachtelijk uur, was het afgelopen, maar een geslaagde avond was het zeker. Met dank aan allen die eraan meewerkten; waaronder: De Flint, Radio Golfbreker, diverse lokale politieke mensen, de donateurs, de bieders, alle muzikanten, en allen die op een of andere manier bijdroegen om dit tot een geslaagd festival te doen belanden op het geschiedenis-web! Via alle mogelijke media en social-media kanalen zoals o.a.Twitter, Mirjam dank!
Verslag en complete fotoreportage: Nel Groenendijk
Geef een reactie