KWrest (41)Mede gezien door het succes van vorig jaar, waar een 9 tal kinderen uit het Soesterkwartier het tot super chef haalden.  Dit jaar een nieuwe WIjkresto. 27 januari 2015, de locatie is niet de enorme keuken van de Puntenburg, maar de knusse keuken van buurthuis De Nieuwe Sleutel. De locatiewijziging is van korte duur. De keuken in de Puntenburg wordt verbouwd, dus is momenteel voor onze Soesterkwartierse chef koks  in opleiding niet bruikbaar. Eind maart hopen ze er weer hun verdere opleiding af te ronden.

Nu nieuwe kansen en een nieuwe docente die de aanwezige kinderen in 7 weken tijd moet omvormen tot super chef. Het is even wennen aan elkaar. Gezeten aan de ronde keukentafel werd gelijk in het begin duidelijk gemaakt hoe “de vork”bij het steeltje kwam. Na enige uitleg wat de kinderen deze dag gingen doen was het eerst tijd voor het gebruikelijke ritueel. Namelijk het afleggen van de beroeps eed. Deze van oudsher af te leggen eed, waarborgt de nieuwe chefkoks er voor dat zij plechtig met de hand op de pollepel (links) en de rechterhand op het hart, netjes/schoon/lekkere maaltijden maken en dat het woord  VIES  nimmer en te nooit gebruikt zal worden. Dat houd dus ook in dat er geen enkel gerecht de deur uitgaat voordat het geproefd is en de goedkeuring van de chefkok heeft. Oeps een enkele deelnemer heeft hier wat moeite mee. Stel dat je iets gemaakt hebt wat je echt “vies”vindt, dan moet je het zelf proeven. Geen ontkomen aan dus.

KWrest (22)Na de rondvraag of er een van de kinderen wel eens wat in de keuken deed me maaltijden, gingen alle vingers omhoog. Variërend van het maken van macaroni tot het koken van een ei. Allemaal wel enige ervaring in het koks werk.

Gezien de eerdere evaring van een eerste kookles, verwacht je nu dan een uitleg over soorten pannen,potten en gereedschap. Dus niet, gelijk aan de bak. Eerst een schort aan en handen wassen. Een van de deelnemers test nog even tot hoe ver hij kan gaan en staat daarna bijna buiten op straat < dat was de laatste waarschuwing dus> de keuken is geen speelplaats en discipline is een eerste vereiste.

KWrest (33)De cheffies krijgen een geplastificeerde menu/ werkkaart, waarop de werkzaamheden van vanmiddag vermeld staan. Op het menu staat een broodje kip met sla, saus en bijgeleverde groene eetwaren, zoals augurk, komkommer . De opdracht is duidelijk, maak twee broodjes kipsalade met behulp van wat er op tafel staat. Maak een saus van magere yoghurt, mosterd en wat je nog meer vindt op tafel . In een oogwenk is het klaslokaal “keuken” ineens een werkruimte vol bedrijvigheid. Schaaltjes, worden uitgedeeld, cherry tomaatjes verdwijnen bij de meeste achter de kiezen. Appels worden geschild en na een wiskundige berekening, dienen er ¼ e appels fijn gestamp te worden.

Mocht U de komende dagen in het Buurthuis De Nieuwe Sleutel komen, het kan zijn dan er nog een vleugje, nou ja vleug van de Yoghurt/mosterdsaus wordt opgemerkt. Maar zoals omschreven het woord “VIES”komt in het programma niet voor.

Voorts werden de bruine bolletjes gesneden en voorzien van een laagje Honing in plaats van boter. En neemt U maar aan dat alles wat er aan ingrediënten op tafel lag, ook tussen de broodjes gezond is aangebracht.

KWrest (54)De kinderwijk “resto”is een geliefde bezigheid na het succes van vorig jaar. Er is nu zelfs al een wachtlijst voor deelname.

De komende 6/7 weken zullen best nog redelijk belastend zijn voor de nieuwe chef koks van het Soesterkwartier.

Verslag en foto,s Karel van Rooy

Reportage