aa1030 september 16.00 uur is de opleiding voor de nieuwe keukenprinsessen van start gegaan.

In het woonzorg complex Puntenburg is er voor kinderen van 9 jaar en ouder,  uit het Soesterkwartier, een opleiding gestart om zelf te leren koken, tafel schikking, uitserveren en bediening van gasten. Over 7 weken zullen de nieuwe chef kokjes hun prestaties laten zien aan de bewoners van Puntenburg door een 3 gangen menu te maken en dit netjes als “Garçon” op de door hun gedekte tafel uit te serveren.

Althans dat is de doelstelling die het Wijkleerbedrijf, Welzin, Amerpoort en Wijkcentrum het Klokhuis zich hebben voorgenomen.

Alhoewel de voorbereiding hiervoor al geruime tijd gaande was, trad op het laatste moment toch de wet van Murphy in werking.

Flyers die naar basisscholen waren gezonden, bevatte een kleine drukfout, waardoor ze op nieuw moesten worden gedrukt. De chefkok die de cursus zou geven, is betrokken en gewond geraakt bij een ernstig ongeluk in Haaksbergen. De kinderen die zich hadden opgegeven, bevonden zich om de een of andere reden op een andere locatie.

Maar de organisatie bleek heel goed de “ korte termijn versie”in te kunnen lassen. Een nieuwe Chefkok, Jeroen, werd bereid gevonden de cursus te geven. Niet algeheel thuis is de voor hem vreemde keuken van Puntenburg, ontbrak het even aan wat logisch materiaal. Maar de nabij gelegen winkel bood uitkomt met de aanschaf van een aantal snijplanken. Ondertussen werden 9 kinderen opgehaald. Opmerkelijk allemaal meiden.

Buiten het feit dat het Soesterkwartier er binnenkort een aantal “Princessen de cuisine spéciales “  bij krijgt, is er nog een dubbelslag. Namelijk het Wijkleerbedrijf leverde twee stagiaires die het gehele proces begeleiden. En voor alle zekerheid is er ook wat expertise ingehuurd met wat op leeftijd zijnde ervaringsdeskundige.

Na deze wat kleine vertraging mocht  de “Chef”dan uiteindelijk zijn cursus beginnen. Vanaf het eerste moment maakte hij dan ook duidelijk hoe de spelregels klassikaal werden gespeeld.

DSC_7629De eerste les ging over de voorbereiding en een van de meeste gebruikte gereedschappen van een kok, “ het mes”. Jeroen liet een aantal levensgevaarlijke grote messen zien, zoals het Koksmes, Zalmmes en Broodmes, ondertussen uitleggend wat de verschillen waren. Ook het eenvoudige kleine “aardappelschilmesje”kreeg ruim aandacht. Jeroen demonstreerde tevens hoe deze messen op een veilige manier te gebruiken, wat een snij beweging inhield en hoe je een mes vast moet houden als je dit verplaatst. Even werd gedacht aan een aanslag op Rita Scholten van het Wijkleerbedrijf toen deze enigszins nerveus een stuk papier omhoog moest houden. Jeroen liet toen zien wat snijden inhield. Gelukkig werd alleen het stuk papier geraakt.

En zoals dat hoort is hygiëne een vast onderdeel van koken. Dus eerst allemaal handjes wassen en een schort om van een bekend aroma merk.

Hierna kon men eindelijk aan de voorbereiding van de maaltijd van die dag beginnen.

Als eerste werd uitvoerig stil gestaan bij de ontleding van een UI, hoe schil je hem en het belangrijkste hoe snij je de plakjes zonder last te krijgen van tranende ogen.

De aspirant kokjes hebben nog nooit zoveel informatie gekregen over een simpele UI. Waar de worteltjes liepen, de snij richting van je mes en dat het dompelen in water, tranende ogen voorkomt.

Zoals gezegd werd dit klassikaal uitgevoerd en de enkeling die al wat vooruitlopend, snipperuitjes op zijn plank had, kon opnieuw beginnen. Het maskeren van je ogen met een zonnebril hielp niet echt tegen de brandende ogen . Bij sommige gezichtsuitdrukkingen was toch wel zichtbaar dat men “iets”anders in gedachten had over de kookles, maar toch fanatiek aan de slag gingen.

Maar Jeroen deed het perfect en veiligheid en uitleg van zijn werk is nu eenmaal noodzakelijk.

DSC_7672En laten we niet vergeten, dat dit alles onder het waakzame oog plaats vond van G. Schavemaker, 89 jaar jong en zelfstandig wonend in  de Beukenhorst.

In een kort gesprek vertelde hij, dat Jeroen het uitstekend uitlegde en hij ook altijd de messen gebruikte zoals net was voorgedaan. Hij kookte nog zelfstandig en meestal ook voor zijn vriendin ( Lat relatie) die daar niet zo handig meer in was. Hij gaat al deze weken de vorderingen van de nieuwe Koks volgen.

Nadat alle verpulverde uien waren verzameld in een koekenpan was het de beurt aan de Mango’s.

Om nu te voorkomen dat dit een stap voor stap recepten behandeling wordt, mag ik melden dat aan het einde van de rit er een pan Chili Con Carne  was gemaakt.

De komende 6 weken, zullen nog vele menu’s volgen. Hoe je een tafel dekt en op welke manier je een maaltijd serveert. De lessen zijn elke dinsdagmiddag van 15.30 tot 18.30.

Een leerzaam en goed initiatief. De Kinder-WijkResto wordt een feit.

 

Verslag en foto’s Karel van Rooy.

Dia presentatie

Foto impressie