aa1018 december 2015, de thermometer wijst bijna 14 graden aan. De avond is gevallen en het Eemplein veranderd in een zee van lichtjes. Mede veroorzaakt door de aanwezige kerstmarkt. Het plein kleurt rood 18.00 uur steeds roder. Veel kinderen komen verkleed als kerstman of kerstvrouw te voorschijn of kleden zich om in de geplaatste tent voor kerstkleding.

De spieren worden losgemaakt en vanaf een soort podium werd opgeroepen tot het samen los maken van de spieren.

De 6e editie van de Kerstmannen-loop Amersfoort zou zo van start gaan. Zo’n 50 kinderen gekleed in kerst-tenue, al dan niet met baard, waren er helemaal klaar voor. Nadat de speaker de laatste 2 minuten aankondigde werd de stoet van rode pakjes naar de start gedirigeerd aan de zijde van ( blok 3) de grindbak..

kerstloop 2015 (353)Nadat het startschot (fictief) had geklonken rende de hele rode groep naar de fietsbrug over de Eem, dan rechtsaf langs de Eem en de spoortunnel onderdoor om aan het einde weer de weg terug te nemen langs de kleine Koppel . De finish was weer op het Eemplein. Het werd een ware race, en met veel gejuich werden de lopertjes weer binnen gehaald. Na nog wat ontspannende oefeningen te hebben gedaan, werd de hele groep voor een tweede keer op pad gestuurd voor nog een zelfde ronde. In totaal werd zodoende 1.5 kilometer afgelegd.  Opmerkelijk was dat aan beide kanten van de Eem door omstanders het verkeer werd geregeld, daar brommers en fietsers gewoon doorreden. (Dit werd later door de organisatie over genomen).

Een aantal kleine kerstmannen/vrouwen waren redelijk uitgeput weer aangekomen en werden weer opgevangen door de trotse ouders vanwege de mooie prestatie die geleverd was.

Water/limonade en chocoladedrank was ruimschoots aanwezig, dus al snel waren de kinderen weer helemaal “up to date”

kerstloop 2015 (132)Het Eemplein keerde niet in rust, maar juist andersom. Meer en meer rode kleding verscheen. De volwassenen deden ook mee aan de Kerstmannenloop.  Een heuse arre-slee met maar liefst twee kerstmannen reed op en neer over het plein om de aanwezige aan te moedigen.

Een aantal kledingstukken waren ook nog eens voorzien van de nodige verlichting wat de sfeer zeker ten goede kwam. Het zag er allemaal prachtig uit.

kerstloop 2015 (49)Om 19.30 uur was het dan de beurt aan de groteren. Na een “warming- up” stonden er naar schatting zo’n 300 rode mannen en vrouwen aan de start.  Na het startsein, ontstond er gelijk bij de bocht naar de fietsbrug een file van kerstmannen. Het paste niet allemaal in een keer op de brug. Niet getreurd de stemming was uitstekend en onder het zingen van diverse liedjes/ kreten kwam de hele lange sliert op gang. Het leek wel een eindeloze stoer van huppelende kerstmutsen.

Door deze groep werd een afstand van 5 kilometer afgelegd door de stad en weer terug naar het Eemplein.

Een fantastisch evenement met een “aftherparty” die ook uitbundig werd bezocht.

Verslag Karel van Rooy.

Foto reportage van Ngie en Karel..(409 foto’s).