11 oktober 2013 – Kaalstaart’s kunstige kijk op ambachten internationaal erkend.
Internationale conferentie bevestigd noodzaak aandacht voor beta-kunsten en nieuwe ambachten. In de conferentie On Heritage Craft: Culture as a Force for Economic Growth for South Caucasus, September 2013, Tbilisi, Georgia bleek dat Nederland achterloopt op het gebied van de ‘craft economy’. In Nederland ook wel aangeduid als de ambachtseconomie. Lange tijd leek het goed te gaan met de creatieve industrie in Nederland. Helaas is deze tak echter blijven hangen in het faciliteren, en is het maken van kunsten en het uitwerken van ambachten steeds verder ondergesneeuwd.
Veel kunstzinnige ambachtslieden, met in hun voetspoor cultuurwetenschappers, zijn beducht voor innovatieprocessen die zij identificeren met commercialisering en het verlies van de culturele identiteit van een ambacht of een regionale ambachtelijke cultuur. Bij de omschrijving van de creatieve industrie ging het vooral om kunst, media en zakelijke dienstverlening. Deze start heeft positief gewerkt bij het ontwikkeling van de relatief onbekende creatieve industrie. Maar dit voordeel slaat nu om in zijn nadeel. Veel geld en energie blijven in Nederland uitgaan naar de Creatieve Economie, maar mist de aansluiting van de door de craft economy verrijkte, interculturele Creatieve Economie.
De Amersfoorts kunstenaars Thijs Trompert en Marisja Smit herkenden dit al eerder. Zij zijn echte ambachtslieden, en maken samen verschillende grote kunstprojecten met veel ambachtswerk. Zo maakten zij een grote stier, eerst van hout daarna van metaal die op de rotonde de Stier bij de Kruiskamp in Amersfoort staat. Maar ook maakte Thijs Trompert, in het teken van Kaalstaart 2012, een taktloze straalmotor.
Trompert en Smit sloegen de handen ineen met restaurant De Vereeniging, De War, Erna Huppelschoten en Vitamine Blij en organiseren nu voor de tweede maal Kaalstaart. Een festival voor nieuwe kunst en beta ambachten. Voor kunstzinnige ambachtslieden of ambachtelijke kunstenaars, die zichzelf en elkaar in hun werk blijven verrassen.
Onze visie: “iedereen houdt van techniek, alleen weet men het nog niet”.
Bekijk het volledige speelplan op www.kaalstaart.nl
Via www.facebook.com/kaalstaart lichten wij regelmatig kunstenaars uit.
Geef een reactie