LOGO-MuseumWoningJannie C. Souverein-Bouwman woont in Breukelen, maar is afkomstig uit Amersfoort . Zij was een “bleekneusje”, schreef er een boek over en komt op 10 mei naar het Wijkmuseum Soesterkwartier om deel te nemen aan een gesprek over “bleekneusjes”.

Al voor de tweede wereldoorlog werden lagere schoolkinderen die in de grote steden woonden uitgezonden naar koloniehuizen, bij voorkeur “aan zee”. Tijdens de klassengesprekken die in het kader van de tentoonstelling “school in grootmoeders tijd” in het Wijkmuseum zijn gehouden werd al gauw duidelijk dat er in de jaren ’50 en later, ook kinderen uit Amersfoort zijn uitgezonden naar de vakantiekolonies. De uitzending naar de vakantiekolonie was voor deze categorie kinderen een bijzondere ervaring. In navolging van de klassengesprekken zal er daarom in mei gelegenheid zijn voor “bleekneusjes” om deel te nemen aan een nieuwe serie gesprekken, maar nu over de belevenissen tijdens het verblijf in een vakantiekolonie. Een eerste gesprek zal plaatsvinden op zaterdag 10 mei a.s. van 16.00-17.00 uur.

De titel van het boek van Jannie liegt er niet om: “Vakantiekolonies voor ons bestwil”. Over haar jeugd in Amersfoort schreef Jannie naar het Wijkmuseum het volgende: “Ik ben op mijn achtste in de zomer van 1951 vanuit een bovenhuis Rotterdam naar de Larixstraat verhuisd. Een huis met uitzicht op boomgaarden en de polder. Voor mijn gevoel was het een vakantiehuis. Ik ben er op de Theo Thijssenschool geweest. Het was in vergelijking met de kolossale school in Rotterdam een dorpsschooltje. Ik heb in het Soesterkwartier een heel fijne jeugd gehad! In de winter van 1950 ben ik naar Kinabu Soesterberg uitgezonden, in de winter van 1954/1955 naar 2 tehuizen aan de kust. In het voorjaar van 1956 ben ik voor de laatste keer naar de kust uitgezonden. Mijn herinneringen en die van vele anderen die met gezondheidskolonies te maken gehad hebben zijn met veel illustraties in het boek opgenomen. Geruime tijd ben ik met deel 2 bezig. Ook dit belooft een interessant boek over andere tijden te worden. Informatie hiervoor is nog steeds van harte welkom.”

De gesprekken worden geleid door Gezina Tuinstra, zelf ook een “bleekneusje”, afkomstig uit Amsterdam. Bleekneusjes die belangstelling hebben om deel te nemen aan één van de gesprekken kunnen contact opnemen met Gezina Tuinstra, telefoonnr. 033-4635661, of 06- 22422725. Het eerste gesprek is op 10 mei a.s. in het Wijkmuseum Soesterkwartier, van 16.00-17.00 uur. Jannie Bouwman zal aanwezig zijn. Het boek is in eigen beheer uitgegeven en op 10 mei in het Wijkmuseum te koop. Adres: St. Bonifatiusstraat 61. Zie www.wijkmuseumsoesterkwartier.nl