foto 2Nieuwe buren.

In de tuin van de buren staat al meer dan een jaar een bordje „TE KOOP”. Opeens was er een strook overheen geplakt: ”VERKOCHT”.

In het Soesterkwartier gebeurde zoiets, maar dan met het een van de oudste huizen: de Sint Henricuskerk.  Je hebt kunnen lezen: „Op vrijdag 31 januari 2014 is de koop getekend tussen de Orthodoxe Parochie Amersfoort en de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort.”

Hoe zit dat precies en hoe gaat dat verder?

In een serie korte berichtjes willen wij onze nieuwe buren op de hoogte houden.

Op 1 oktober 1908 werd het nieuwe kerkgebouw aan de Paulus Borstraat door bisschop Van de Wetering gewijd aan de heilige Henricus. Ruim een eeuw speelde de Henricuskerk in het leven van het Soesterkwartier een belangrijke rol. Binnenkort, 106 jaar later, wordt, na veel vergaderen en met veel verdriet van de vroegere parochie, door een officieel decreet van de aartsbisschop van Utrecht het gebouw weer onttrokken aan de eredienst.

Het is dan, zoals het heet, teruggebracht tot een ‘profaan en niet onwaardig gebruik’. De makelaar zei: „Jullie kopen grond en stenen.”

Maar dat blijven het niet.

Iedereen is blij dat dat het weer een ‘sacraal en waardig gebruik’ zal krijgen. Het gebouw wordt weer een kerk. Aartsbisschop Simon van Den Haag en Nederland zal, wanneer de Parochie en het gebouw er klaar voor zijn, komen om het te wijden.

Voor onze nieuwe kerk gaf hij alvast het antimens: de gewijde altaardoek mee.

Maar voor het zover is zijn we zeker twee jaar verder. De eerst volgende stap is de officiële overdracht. Daarna komen de verhuizing en de herinrichting.

Daarover lees je in een volgend bericht.

+Stephan

aartspriester Stephan Bakker

rector Orthodoxe Parochie Amersfoort

PS

Als je wilt weten wie wij zijn, kom dan langs. In het echt of op www.orthodox-amersfoort.nl

+S