5b029546-3979-4526-88a2-c9c94cc9508cGisteravond is de hyena-pup die op 8 december werd geboren in DierenPark Amersfoort overleden. Het jong bleef al wat achter in zijn ontwikkeling en de dag voor zijn dood werd zijn toestand kritiek. ‘‘Samen met de dierenarts hebben wij het jong nog proberen te helpen, maar helaas was hij niet sterk genoeg’’, vertelt bioloog Raymond van der Meer.  

Zes weken geleden werd voor het eerst in tien jaar een hyena-pup geboren in de Amersfoortse dierentuin en de verzorgers waren dan ook erg blij met de komst van het jong. Helaas bleek de pup zich minder goed te ontwikkelen dan verwacht. ‘‘Het vrouwtje zorgde goed voor haar jong, maar toch bleef hij achter in zijn groei en was minder alert,’’ vertelt bioloog Raymond van der Meer. ‘‘Natuurlijk hoop je dan dat het nog goed komt, maar wij konden niets meer voor hem doen. Hij was te verzwakt en alle kenmerken wijzen op een hersenbeschadiging.’’

Raymond van der Meer is de coördinator van het Europese fokprogramma van de gevlekte hyena en de pup had hierin een belangrijke rol kunnen spellen. ‘‘Het was het eerste jong van vrouwtje Osaghie en dan is de kans dat het misgaat reëel,’’ vertelt de bioloog. ‘‘Naast dat het voor het fokprogramma van de hyena’s een verlies is, is het natuurlijk sowieso jammer dat de pup het niet heeft gehaald.’’ Het jong gaat voor sectie naar de universiteit van Utrecht om de doodsoorzaak te achterhalen.