Woede om uitzetting kinderen Armeense moeder: ‘Het is schofterig’
De Armeense Armina, vorig jaar zomer zonder haar twee kinderen uitgezet. ( Bron RTL Nieuws)

Het nieuws dat de twee kinderen van de Armeense moeder Armina terug moeten naar Armenië, is hard aangekomen bij vrienden en haar advocaat. “Armina is totaal aangeslagen en zit vol verdriet dat haar kinderen naar een land worden gestuurd waar ze niet veilig zijn.”

De Armeense 37-jarige Armina ​Hambartsjumian werd vorig jaar zomer zonder haar twee kinderen op het vliegtuig gezet naar Armenië. Haar kinderen Howick en Lily werden in een pleeggezin geplaatst in de buurt van Amersfoort, maar de rechter heeft nu besloten dat ze zo snel mogelijk terug moeten naar Armenië.

ZIE OOK: Armeense kinderen van al uitgezette moeder mogen toch niet blijven

“Armina is totaal uit het veld geslagen door dit nieuws. Een schofterig besluit.Godgeklaagd”, vertelt beste vriendin Esther van Dijken. Van Dijken, actief PvdA-lid, is bevriend met de Armeense moeder. Ze heeft  Armina vanmiddag telefonisch gesproken over het besluit van de rechter. “Armina wil absoluut niet dat haar kinderen naar haar toe komen, omdat Armenië niet veilig is voor haar kinderen. Howlick en Lilly hebben in Armenië ook geen toekomst en nul perspectief”, zegt Van Dijken.

De flat waar Armina momenteel woont in Armenië. Foto: Esther van Dijken.

Veilig land

Vorige week meldde RTL Nieuws nog dat het heel slecht gaat met Armina, die in een flatje in de Armeense hoofdstad woont. “Ze zit in een klein kamertje midden in de stad. Ze heeft niets. Geen geld en geen werk.” Volgens Van Dijken wil Armina bij haar kinderen zijn, maar wil ze absoluut niet dat haar kinderen naar Armenië komen. “Ze heeft niet voor niets acht jaar lang geprobeerd om in Nederland te blijven. Haar kinderen zijn daar niet veilig.”

Bovendien gaat het heel slecht met Armina, stelt de vriendin. RTL Nieuws meldde eerder dat de moeder zeven procedures was gestart, die ze allemaal heeft verloren. Volgens de Nederlandse overheid is Armenië een veilig land om te wonen.

Armina met haar dochter Lily

‘Kinderen bedreigd in ontwikkeling’

Ook Armina’s advocaat, Patricia Scholtes, is teleurgesteld in de uitspraak. “Die doet geen recht aan de rechten en belangen van de kinderen”, stelt Scholtes die gaat kijken welke vervolgstappen er mogelijk zijn. “Op grond van de wet kunnen kinderen onder toezicht worden gesteld als kinderen zodanig opgroeien dat zij ernstig worden bedreigd in hun ontwikkeling. De kinderrechter heeft 30 november beslist dat na uitzetting van moeder hiervan sprake is.”

De Raad voor de Kinderbescherming heeft in een advies aan de kinderrechter aangegeven dat aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan voordat moeder de verzorging van de kinderen weer op zich kan nemen en de kinderen naar Armenië kunnen worden gebracht. Scholtes: “Er wordt niet aan die voorwaarden voldaan en er is onvoldoende perspectief dat de kinderen weer veilig bij hun kinderen kunnen verblijven.”

Staatssecretaris: ‘Besturen de uitspraak’

Staatssecretaris Mark Harbers laat het volgende weten aan RTL Nieuws: “We bestuderen de uitspraak en bekijken hoe we de twee kinderen op een zo zorgvuldig mogelijke manier kunnen herenigen met hun moeder in Armenië.”

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, die eerder zei dat zij vond dat de kinderen in Nederland moeten blijven, wil nu niet reageren omdat ze de details van de zaak niet kent.

Meer op rtlnieuws.nl
Door Nederland uitgezette moeder Armina ‘nu hoopje ellende’