DSC_1572Soesterkwartier 26 juni.”Hip en Handmarkt/ Verkeerstuin, regen en zonneschijn”

Om 09.00 uur beginnen de contouren van de opgebouwde kramen van de HH&Markt zichtbaar te worden. Zo te zien een kleinere opbouw dan vorig jaar. Mogelijk ingegeven door de weersomstandigheden ( code geel), de TT van Assen en natuurlijk de EK voetbal, spelen vermoedelijk een rol.

De aanvangstijd van 11.00 uur wordt ruimschoots gehaald en de eerste bezoekers komen al een kijkje nemen. De voorafgaande onweersbui zorgt in ieder geval voor de noodzakelijke verfrissing. Om 12.00 uur zijn er toch een groot aantal bezoekers die de diverse kramen bezoeken. DSC_1595

DSC_1586De variatie van artikelen is ook dit jaar weer erg groot. Enigszins terzijde staat een fraai verklede en geschminkte dame. Haar hoed bedekt bijna haar hele gezicht. Het blijkt een actie te zijn tegen borstkanker waarbij aandacht wordt gevraagd voor een aantal acties. Een gereedstaande bloempot fungeert nu als donatie plek en menigeen heeft er al geld in gedeponeerd.

Quote: Hip en Handgemaaktmarkt Amersfoort, vijf jarig jubileum!

Beleef rond het groene hart van de Wagenwerkplaats voor het vijfde achtereenvolgende jaar het plezier om mooie originele producten te shoppen. Maak kennis met makers uit heel Nederland van mooie handgemaakte producten en krijg hun verhaal erbij! Is de vorm van dat met de hand geprinte (geboorte)kaartje, de kleur van het hengsel van die mooie leren tas, de print op de rok of wat dan ook, net niet helemaal wat je zoekt? De meeste deelnemers maken met liefde iets moois speciaal voor jou op maat…..

DSC_1594In de vooraf aangekondigde “workshop” creatief knutselen, zijn diverse kinderen bezig met het fabriceren van een boekomslag of het maken van een huisje, dan wel inkleuren en versieren daarvan. De concentratie van de jeugdige “crea Bea’s” is intensief te noemen. Ze gaan geheel op in hun werkzaamheden. Gelukkig bedekt een grote partytent hun activiteiten.DSC_1593

Eveneens een ludieke actie is het “haken”van de grootste deken ter wereld. De bedenkers van dit initiatief waren “duurzaam”bezig en bedachten een burgerinitiatief.  Uitgaande van het woord “haken” bedachten ze allerlei varianten op haken, inhaken en gelijkwaardig namen om de bevolking te mobiliseren. Uiteindelijk werd het “haken”en wereldwijd zijn nu allemaal mensen aan het haken geslagen. Over twee jaar, in 2018 zal in Leeuwarend de grootste deken ter wereld worden gepresenteerd. Maar liefst 5 voetbalvelden vol met aan elkaar gehaakte kleedjes.Hieronder is een YouTube versie geplaatst van dit “wereld”burgerinitiatief.

DSC_1608Inmiddels probeert men in de Verkeerstuin alles in gereedheid te brengen voor deze middag. Buiten wordt een “tosty”kraam opgetuigd. De “doeZo”spelbus is er met de inmiddels bekende fiets die stroom opwekt en dat bleek ook nodig, want de elektrische buurauto lag aan zijn voeding te slurpen. Een laatste reparatie volgde bij een paar skelters en binnen waren al veel kinderen die hun zogenaamde verkeersexamen deden.CSC_1637

DSC_1607Een grote en langdurige golf water van bovenaf, zorgde in ieder geval voor de nodige bezoekers in het Ketelhuis en de Verkeerstuin.

Tussen twee verslaggevers bleef het weer gelijk: de zon kwam steeds even “kijken” om weer door een lading regenwater in de vorm van donkere grijze wolken “verstopt” te worden.

DSC_9412Inmiddels was het publiek er op ingesteld en daarom dan ook “gewapend” met paraplu’s. De kramen werden dan ook relatief goed bezocht. “Hip en Handgemaakt”, nou niet alles. Een kleine naaimachine vormde toch een uitzondering, al is het een veelgebruikt object om hippe dingen te maken, meestal wordt er toch gekozen voor een van groter formaat.

Tasjes, sjaaltjes, camerabanden, speelgoedbeestjes, deur en raamhangers waren er van allerhande materiaal. Een oude brandweerslang omgetoverd tot schoudertas, is toch wel een verrassend idee. De plaatsnaam van de brandweer die de slang leverde houden we maar stil, voor er een politieke rel ontstaat over een reeds lang afgeschreven slang.

DSC_9386En soms, als er even geen klanten aan de kraam stonden vermaakte de kraamhouder zich even met een sudoku puzzel. Van verveling was aan geen van beide kanten van de kramen aan de orde. Zowel bij de kramen als binnen in de Verkeerstuin waren levendige gesprekken, en gezellige ontmoetingen en ook aan de versnaperingen ontbrak het niet. De tosti-kraam had weliswaar een oranje dak gekregen, ze lieten zich niet door het weer terzijde schuiven. De ijscoman stond droog binnen, de ijsjes werden met smaak verorbert.

DSC_9403Tijdens een zoveelste bui pakte een deel van het publiek de paraplu, terwijl een ander deel de Verkeerstuin indook om te genieten van spelende kinderen en of van de muziek die door de band gespeeld werd, zowel nummers van kort-,  als van langer geleden. Swingend was het wel. Hier en daar werd meegezongen of meegedeind op de muziek.

De kinderen (en de ouders) konden DSC_9393naast de gebruikelijke attributen in DSC_9399de speeltuin, ook een hele grote knikkerbaan maken, en die banen werkte razendsnel. Bij het bouwen van de baan kon een van de jongste klusser zich direct presenteren met een heuse schroefmachine gingen de schroeven razendsnel de stam in. En zo kon er weer een baan bijgeteld worden om te knikkeren.

Alles bij elkaar een sfeervolle “Hip en Handgemaakt”, die zich aan het weer niets gelegen liet liggen.

 

Verslag Nel en Karel

Fotoreportage.