Soesterkwartier juli 2018. Spannende momenten om 10.00 uur op het schoolplein van de Magneet aan de Maasstraat. Een postbode in Marine outfit is op zoek naar een adres en trek een kar met dozen met zich mee. Binnen is Kath Duin, organisator van de Zomerpretpas ( 2e jaar) gekleed in haar bekende out fit, als goede fee met hoge zomerpretpas hoed zoekende naar die dozen. De Zomerpretpas had er al moeten zijn;

De Zomerpretpas, vorig jaar voor het eerst georganiseerd en uitgevoerd door Kath Duin uit het Soesterkwartier. Met deze pas, kunnen kinderen, deels gratis en deel met flinke korting allerlei activiteiten in de zomervakantie  bezoeken. Bedoeld voor de kinderen die niet direct aan de Costa’s vakantie vieren. Het bleek vorig jaar een schot in de roos en uit vele wijken werd gekeken hoe het Soesterkwartier dit invulde. Immers je moet de ondernemers wel bereid vinden om mee te doen.

Kath over 2018. ” Het is een grote olievlek geworden. Meerdere wijken hebben zich aangesloten bij de Zomerpretpas. Dit jaar zijn er al 6000 pretpassen besteld, die vandaag worden uitgereikt aan basisscholieren. Ook in Leusden, waar een school voor speciaal onderwijs is, zijn ze uitgedeeld. De vraag is groter dan er nu is uitgegeven. Ik heb nog wel wat reserve’s maar bij het getal 7000 houden we op.  Maar nog blijven de aanvragen binnenkomen.Het is een mega groot succes. In totaal zijn er zo,n 60 activiteiten opgenomen die bezitters van een zomerpretpas kunnen bezoeken. Daar hebben ze dan ook 6 weken voor. In 6 wijken zijn afzonderlijke speurtochten uitgezet met vragen uit die wijk. Volgend jaar waarschijnlijk “stadsbreed”

Een 35 tal kinderen van de Magneet mogen de officiële uitreiking mee maken en komen al rennend uit school.  Carmen Nichting ( Sillyous Productions)  verkleed dus al de postbode bevindt zich nog steeds zoekend in een van de zijstraten. Kath Duin heet alle kinderen van harte welkom. Vitelli, de bekende ijscoman heeft zijn ijskar al gereed staan. Uit apparaten worden bellen geblazen en sommige kinderen worden getooid met een Boa, of bloemen. De oude zomerpretpas wordt nog eens getoond, maar waar blijven de nieuwe. Roepen dus naar de postbode die aarzelend het schoolplein nadert. Uiteindelijk wordt er een doos afgegeven met de tekst “retour afzender”. Het blijkt een doos met oud papier te zijn, foutje van de “post” want na enig zoeken komt de juiste doos met paspoorten te voorschijn.

Onder luid gejuich worden de eerste exemplaren van de Zomerpretpas 2018 getoond. Onder toeziend oog van Directie en onderwijzend personeel, worden de passen stuk voor stuk uitgedeeld aan de kinderen. De rest zal klassikaal worden uitgedeeld. De kinderen bekijken gelijk waar ze allemaal naar toe kunnen en wat er te doen is in de vakantie. Een waardevol bezit zo,n zomerpretpas.

 

En als afsluiting van de officiële presentatie, wordt er IJs uitgedeeld. Kinderen kunnen aan de IJskar kiezen uit diverse smaken. Een afscheidingsmuurtje dient dan als zitplaats om even je ijs op te eten en nog eens naar de inhoud van de zomerpretpas te kijken. Bijna vakantie.

Karel van Rooy.

Fotoreportage.