Bezoekers van het Wijkmuseum zijn de komende weken nog steeds welkom bij “Reünie in de klas”. Tijdens de expositie ”School in grootmoeders tijd” is er iedere zaterdag van 3 tot 4 uur een klassengesprek, waar herinneringen van oud-leerlingen met elkaar uitgewisseld worden. Iedere oud-leerling krijgt een herinnering aan de reünie mee naar huis. Op zaterdag 8 februari is de school aan de Lingestraat aan de beurt.
In 1930 werd de tweede school voor Christelijk Nationaal Onderwijs in het Soesterkwartier geopend. Architect was G. Hoogevest. Hoofd was J.H. Veenkamp. Tijdens een ouderavond schetste Veenkamp de toestand van het onderwijs in de jaren ‘veertig. “Het onderwijs heeft een grote achterstand gekregen door de bezetting van de school. Eerst het Nederlandse leger, daarna de Duitsers en Koning Winter 1946/’47 hebben de school wekenlang voor de kinderen gesloten gehouden. Hij constateerde dat de vele berichten over ontspoorde jeugd dikwijls worden overdreven. Er is, aldus de heer Veenkamp volop levensvreugde en ijver bij de kinderen. Laat het rapport niet altijd als maatstaf dienen voor de toekomst der kinderen: er zijn voorbeelden te over dat rapporten op de lagere scholen geenszins de toekomstmogelijkheden van het kind weergeven. Een der onderwijzers, de heer Diepenbroek hield een inleiding over “Vernieuwing in het onderwijs”. Hij noemde het klassikaal onderwijs op dit moment de enige juiste vorm. Hoofdelijk onderwijs kan slechts de beter gesitueerden ten goede komen. Mej. Wiencke hield de aanwezigen lange tijd geboeid met een een geestige op rijm gestelde speech, waarin zij haar indrukken weergaf van de festiviteiten op school ter gelegenheid van haar 25-jarig ambtsjubileum.”
Klassengesprek wordt gehouden van 15.00-16.00 uur in de expositiezaal van het Wijkmuseum, St. Bonifaciusstraat 61 en is alleen bestemd voor de oud-leerlingen die inmiddels 65 + zijn. Tijdens het gesprek is bezoek aan de expositie “School in grootmoeders tijd”niet mogelijk Er is veel belangstelling voor “klassengesprek”. Oud-leerlingen worden daarom verzocht tijdig aanwezig te zijn.
Op zaterdagmiddag 15 februari is de Finseschool aan de Dollardstraat aan de beurt. Deze school werd op 6 mei 1949 als eerste nieuwe school in Amersfoort, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog, in gebruik genomen.
Meester Diepenbroek (later Deepenbrock) was daar het eerste hoofd.
Het Wijkmuseum is iedere zaterdag geopend van 11.00-16.00 uur. Of na afspraak.
Zie voor meer inlichtingen: www.wijkmuseumsoesterkwartier.nl , of bel Gezina Tuinstra: 033-4635661 of 06-22422725
Ik ben op 17 februari 1944 geboren op de Punteburgerlaan als zoon van Evert Gezinus Schuring en
Wilhelmina (Mien) van der Poel. Zij hadden een drogisterij op de hoek van de Puntenburgerlaan en de Eemstraat. Van 1950 tot 1956 heb ik de lagere school aan de Lingestraat bezocht. Ik heb aan die tijd vele goede herinneringen. Het meest heb ik genoten van de lessen van meester Veenstra,
in de vijfde en zesde klas. Als meester Veenstra merkte dat mij de lessen verveelden, omdat ik de stof al beheerste gaf hij mij opdracht om de dieren te gaan verzorgen of om inkoopboodschappen te gaan doen, onder andere bij mijn oom Gerrit van Munster voor schriftjes en potloden. Meester Veenstra heeft onder meer een poesieboekje geschren dat “Meer dan het fijnste goud heette.”
Hallo Harry,
Benieuwd of jij mijn naam nog herinnert. Ik woonde op de Puntenburgerlaan 65 en speelden ook met elkaar. Samen hebben we dezelfde lagere school doorlopen, maar in mijn herinnering hadden wij in de 4e en 5e klas meneer De rRoo en in de zesdeklas het hoofd van de school Mijnh. Veenkamp (i.p.v. Veenstra?). In de 1e en 2e klass juffr. Bakker en in de 3e jufft Wiencke. Ij heb op Schoolbank nog wat foto’s geplaatst en kun je evt. ook mijn levensloop in het kort lezen.
Heb ik het goed dat jouw ouders vroeger zijn verhuisd naar Utrecht?
De info over de Finse school is onjuist ! Het eerste hoofd van de Finse School was niet meester Diepenbroek maar meester Alberts !
Meester Diepenbroek (later Deepenbrock) was hoofd van de naastgelegen Nieuwe School.
Van 1958 tot 1964 was ik leerling op deze school.