DSC_4665Woensdag 10 februari, twee dagen voordat de opening zou zijn van het Knopjesmuseum, bied de ruimte een trieste blik. Vrijdagavond 5 februari brak er een felle brand uit, waarbij de vlammen door het dak sloegen.P1291578 De brand verwoeste daarmee het werk dat in 10 jaar tijd was uitgedacht en gecreëerd werd in rap tempo. Ondanks de dreun die dit gaf bij de ontwikkelaars, is men heel snel de handen uit de mouwen gaan steken en wordt er keihard gewerkt om schoon te maken en orde te krijgen in de chaos die ontstaan is.

Buiten op het terrein wordt met de hogedrukspuit gewerkt om alle roet af te spoelen, zo wordt duidelijk of spullen gebruikt kunnen -, of eerst moeten worden hersteld. Gelukkig schijnt de zon, die maakt het werken met de hogedrukspuit net iets aangenamer.

DSC_4666Het huurcontract van het pand is helaas direct opgezegd en daarmee moet alles wat er nog in de hal staat, eruit. Van de spullen van het Knopjesmuseum is bijna niets meer over, behalve de houten wenteltrap die door de vlammen onaangeroerd lijkt.P1291603 Eigenlijk heeft de brand een “relatief klein” deel van het pand beschadigt, waarschijnlijk mede dankzij de ijzeren “kooi” constructie dat de schade niet nog groter was. Maar zoals altijd de gevolgen van de brand zijn groot. Behalve het verwoeste Knopjesmuseum, is er veel rook en waterschade. Om van de emotionele klap voor de initiatiefnemers en makers, nog maar te zwijgen.

Wat de oorzaak van de brand is? Ach, waarschijnlijk zoals vaak: iets met ongeluk en klein hoekje. Beroerd genoeg voor alle betrokkenen!

Nog even geen tijd om stil te staan bij wat het emotioneel betekend. Handen uit de mouwen, er is zoveel te doen. Alles moet verhuist worden, en dan staat er heel veel in zo’n hal. Vandaag moeten eerst de spullen van een van de gebruikers eruit, hij heeft alleen vandaag vrij. En zo moet alles verplaatst gaan worden. Gelukkig zijn er al een aantal mensen aan het helpen, maar hoe meer hoe beter.

Oproep van De WAR

DSC_4660Wie heeft er een hogedrukspuit te leen? Zelf hebben we er een, maar met twee zou het net allemaal even sneller gaan.

Wie heeft er tijd, is fysiek sterk en kan ons helpen? Al kun je maar een deel van de dag, alle hulp is welkom!

 

 

Aan de letselschade-advocaten die zich vrijdag avond als ware “aasgieren” melden, hebben ze geen behoefte. En ook de “ramptoeristen” die vrijdagavond naast de “aasgieren” de weg versperde voor de brandweer, worden niet gewaardeerd.

Wel waarderen ze alle opbeurende berichten die mensen hen gestuurd hebben, langs deze weg: hartelijk dank daarvoor!. En degene die de handen ter plekke uit de mouwen steken, zijn al helemaal goud waard!

Helaas moet het Knopjesmuseum als verloren beschouwd worden, niet in de laatste plaats omdat het straks ontbreekt aan een plek om het – eventueel weer – opnieuw in te kunnen realiseren (Verslaggever: hopen mag altijd, toch?!). Het “voorproefje” van 29 januari jl (voor de pers) “smaakte namelijk echt naar meer”.

De WAR, Geldersestraat 6 (= Kleine Koppel 40)

Verslag en fotoreportage vóór, en na de brand: Nel Groenendijk