Plompe loriMet hun grote, glinsterende ogen zien de plompe lori’s er té schattig uit; schattiger dan goed voor hen is. Geregeld komen de halfaapjes voorbij in internetfilmpjes en zie je hoe de diertjes worden aangekleed, gekieteld en geknuffeld. De aapjes zijn in de afgelopen tien jaar met 80% verminderd in het wild. Grootste bedreiging? Vangst voor de verkoop als huisdier.

DierenPark Amersfoort heeft een oproep gekregen vanuit het Little Fireface Project in Indonesië om met hen deel te nemen aan de SLOW Lori-week. Voordat de lori’s op de zwarte markt verschijnen, worden eerst hun vier ‘giftanden’ verwijderd door de handelaren. Op deze manier worden zij ‘huisdiervriendelijk’ gemaakt, maar kunnen de dieren nooit meer terug worden geplaatst in het wild. Het aantal lori’s in het wild daalt en dat terwijl de halfaapjes zich niet snel voortplanten. De omstandigheden moeten namelijk perfect zijn voordat er jongen worden geboren.

Bekijk hier de beelden van de plompe lori in Amersfoort:

https://www.youtube.com/watch?v=JxtCKW9hkY4&feature=youtu.be

 

Het Amersfoortse park speelt een belangrijke rol binnen het Europese fokprogramma van deze dieren in dierentuinen. Het park is de enige dierentuin in Nederland waar de halfaapjes leven. Het is echter wel goed speuren, want de plompe lori woont hier in de donkere Nacht. Speciaal voor de SLOW Lori-week zijn er SLOW motion opnames van de plompe lori in Amersfoort gemaakt. Op deze manier wil het park op een positieve manier aandacht vragen voor de lori en laten zien dat deze nachtdieren op hun mooist zijn als zij hun natuurlijke gedrag vertonen. Vanaf maandag 14 september start de SLOW Lori-week in DierenPark Amersfoort