Regelmatig word ik gewaarschuwd ’s avonds in het donker niet op straat te wandelen. De meeste mensen die ik ontmoet nemen nog veel meer maatregelen om niet te worden beroofd. En weer andere mensen gebruiken die voorzorgen en verdienen er geld aan. Deze mensen worden guardia, bewaker. Overal zie je bewakers. Als je je auto parkeert is er iemand die hem voor je in de gaten houdt. Hij of zij helpt ook bij het inparkeren en houdt de auto’s tegen als je weer weg wilt rijden. Je betaalt afhankelijk van de plek en het tijdstip  (’s avonds is het duurder) $ 0,25 tot $ 1,00 (de dollar is de officiële munt in Ecuador). 

Image2

 

 

 

 

 

 

Autowacht

Ook het parkeerterrein van mijn supermarkt wordt bewaakt.

Image4De wacht bij mijn super (blauw) en de man die de auto’s op het parkeerterrein van de super in de gaten houdt

 

 

 

 

In de hele wereld kun je, geloof ik, Chinees eten. Dat eten is overal Chinees en toch verschillend. Want de Chinees is zo slim om de receptuur aan te passen aan de smaak van het land en om (ook) de lokale ingrediënten te gebruiken. Ook de Chinees in Ecuador laat zijn restaurant vaak bewaken.

Image6

 

 

 

 

 

 

 

De wacht bij de Chinees

Als ik het flatgebouw, waar ik een appartementje heb, binnenkom is er een guardia in de hal. Als je veel boodschappen hebt helpt hij een handje en hij ziet ook toe op diverse andere dingen die het leven veraangenamen (schoonmaak, even parkeren voor het gebouw enz.). Het is trouwens ook best gezellig om bij binnenkomst een groet te wisselen, of een babbeltje te maken..

Image8

 

 

 

 

 

 

Vanzelfsprekend worden ook de vestigingen van banken bewaakt. Toen ik de guardia van de bank ‘Pichincha’ vroeg of ik een fotootje mocht nemen riep hij zijn collega (die binnen de wacht hield) om samen op de foto voor Holanda te gaan.

Image10

 

 

 

 

 

 

 

Soesterkwartierder in America Latino Peet van Breugel