GierEen gierenkoppel van DierenPark Amersfoort heeft een ei gelegd. Een aantal weken geleden zijn twee vale gierenparen gestart met het bouwen van nesten. Bij één van de stellen is nu een ei gevonden.

De broedperiode voor de gieren in de Stad der Oudheid is aangebroken. In DierenPark Amersfoort leven acht vale gieren waarvan twee stellen nesten hebben gemaakt. Vorig jaar had een gierenkoppel ook een ei gelegd, maar die is door onenigheid bij de vogels kapot gegaan. ‘’De nesten lagen toen dichtbij elkaar, nu hebben de gieren er gelukkig voor gekozen om de nesten verder uit elkaar te bouwen zodat ze elkaar niet in de weg zitten’’, vertelt bioloog Raymond van der Meer.

Vader en moeder broeden om en om op het ei, ook de verzorging van het kuiken doen zij samen. Gieren broeden gemiddeld acht weken voordat het kuiken uit het ei komt. Na ongeveer vier maanden vliegt het jong uit het nest. 

Drie jaar geleden is er voor het laatst een vale gier grootgebracht in het DierenPark. ‘’De jonge gieren doen mee aan een herintroductieprogramma, dit betekent dat de dieren worden uitgezet in de Balkan. Zo steunt het park de populatie in het wild’’, zegt de bioloog van DierenPark Amersfoort.