GierDe dierverzorgers van DierenPark Amersfoort ontdekten vanmorgen een eerste barst in het gieren-ei dat in de broedmachine lag. ‘‘Dan is het moment aangekomen om het ei weer terug te plaatsen in het nest bij de ouders’’, vertelt hoofddierverzorger Willem Verdonck.

 

 

Het gieren-ei is succesvol bij de toekomstige ouders in het nest geplaatst. ‘‘De ouders hadden niet in de gaten dat zij de afgelopen weken op een kalkei zaten’’, vertelt de hoofdverzorger. ‘‘Nu het ei bijna uitkomt, is het weer in het nest gelegd zodat de ouders zelf voor het jong kunnen zorgen.’’ Mogelijk zal dit jong later worden uitgezet in het wild; het park leverde al eerder twee jonge vale gieren die geherintroduceerd zijn op de Balkan.

Normaal gesproken broeden de vale gieren hun ei zelf uit, maar deze keer is het gieren-ei zo’n vijftig dagen geleden in de broedmachine geplaats. Het gierenkoppel had begin dit jaar een ei gelegd, maar de toekomstige ouders waren te ruw waardoor het legsel kapot ging. De vogels maakten hun nest weer in orde en een tijd later kregen zij dit voorjaar spontaan een tweede ei. De verzorgers besloten niet nog een keer een risico te lopen en hebben het ei uit het nest gehaald. Nu het echte ei weer bij de ouders in het nest ligt, wordt er binnen twee dagen een kleine gier verwacht in DierenPark Amersfoort.

http://www.youtube.com/watch?v=8fOjsXdXgs4