Blue Monday....Aanstaande maandag is het Blue Monday; mogelijk de meest depressieve dag van het jaar. Mensen kunnen deze dag extra treurig en neerslachtig zijn, maar ook dieren hebben weleens een dip. De verzorgers van DierenPark Amersfoort herkennen het meteen als er een leeuw, beer of olifant met het verkeerde been uit bed is gestapt.

‘‘Passief, hangerig en minder trek, deze verschijnselen komen ook bij dieren voor die een keer een mindere dag hebben’’, vertelt bioloog Raymond van der Meer. ‘‘Dieren hebben net als mensen een duidelijke gemoedstoestand.’’ Of er maandag meer dieren last hebben van een dalletje moet nog blijken, maar de bioloog van DierenPark Amersfoort is hier niet bang voor. “Een wat mindere dag bij een dier heeft meestal te maken met hormonen of externe factoren, zoals de sfeer in de groep. Dieren voelen het veel beter aan dan mensen als er bepaalde spanningen in de lucht hangen. Gelukkig lossen zij onderlinge probleempjes vaak ook weer gemakkelijk op en waait de donkere wolk over.’’

Het DierenPark maakt zich over Blue Monday geen zorgen wat betreft de dieren, maar ook de verzorgers hoeven niet bang te zijn. “Dieren roepen emoties op. Als je olifantje Kyan ziet stoeien met zijn zus Kina, de otters ziet ravotten of de grappige pinguïns mag voeren, word je vanzelf weer vrolijk’’, zegt de goedgehumeurde bioloog van DierenPark Amersfoort.