DSC_1706Soesterkwartier, 6 juli 2016. Bos Birkhoven was op deze avond het toneel van natte en bezwete kinderen en hun ouders. Niet door het zo warme weer, maar meer door de bijzonder sportieve prestatie die werd neergezet.

De gevestigde Triatlonvereniging  in Birkhoven had voor een 5e achtereenvolgend jaar een Fun Triatlon georganiseerd. het programma bestond uit twee gedeelten, namelijk kinderen tot 12 jaar, konden individueel mee doen met de triatlon met de onderdelen, zwemmen; fietsen en hardlopen en  een half uur later konden teams van start gaan, bestaande uit 3 deelnemers per team, vanaf de leeftijd van 13 jaar.

DSC_8891Het eerste deel van de Triatlon, was natuurlijk een spektakel van jewelste. 14 kinderen onder de 12 jaar deden mee ( de jongste was 4). Het zwemwater was, zoals vooraf aangekondigd, niet erg warm en de kinderen mochten eerst even doorkomen, voordat het startsein werd gegeven om maar liefst 100 meter te zwemmen. Ouders en begeleiders moedigden luidkeels hun kroost aan. 1 jonge dame die het een tikje te koud vond, weigerde om het water in te gaan.  Pappa dacht daar iets anders over en met een ferme zwaai, belande de kleine in het water waarna het ook wel weer goed was en ze toch aan het zwemmen ging. Al dan niet met begeleiding zwommen de kinderen fanatiek een afstand. DSC_8926Dat de wedstrijdleiding een oogje dicht kneep was wel aardig, want 100 meter voor die kleintjes was best een lange afstand.

Hierna was het rennen naar de droge kleren, maar de meeste fanatieke kinderen, liepen gelijk door naar hun fiets, die gestald was op het terrein van de vereniging. Al lopend werden kleren gewisseld en snel de juiste fiets gezocht.  Nu niet denkend dat alle kinderen met  een racefiets waren uitgerust.

DSC_9598Bijzonder vertederend was te zien hoe een kleintje met haar kinderfietsje het parkoers op reed. Natuurlijk wel begeleid door een van de ouders. En ze heeft het gehaald.DSC_9663

Na het fietsen, konden de kleinste nog even een stuk hardlopen door bos Birkhoven. Een rondje om het bosbad heen ( buitenzijde)  om vervolgens bij de finish te komen op het terrein. Als eerste kwam daar Mark Hoegen over de streep. Prijzen waren er echter niet te winnen, het ging om het mee doen. Uiteraard was er wel drinken en wat lekkers voor ze.DSC_9003

De Teams, starten eigenlijk al toen de laatste groep kinderen binnen kwamen en de samenstelling van de teams was ook wel wisselend te noemen. Over de 40 teams hadden zich ingeschreven en voor het merendeel bestaande uit zoon/vader/moeder, of dochter/vader/moeder.  Hier mag men wel spreken van een soort familie traditie. Duidelijk was dat vele teams dit al vaker hadden gedaan. De technische aanwijzingen voor de fietsers en lopers van de teamleden, waren dan ook wel hoorbaar.  Maar leuk was het zeer zeker. DSC_9801Ook hier had een deel wel de gebruikelijke “snelle”fietsen, maar het bijzondere was dan ook wel weer de deelname van een man op een vouwfiets. Of een meisje op een Opa fiets, dan wel een met boodschappenrek voorop. Ook hier gold, deelname is belangrijker dan winnen.

DSC_9719Echter bij de teams, waren de afstanden die moesten worden afgelegd, behoorlijk langer, waardoor de deelnemers verschillende keren langs het clubhuis kwamen rennen.

Al met al een zeer geslaagd lustrum van de Triathlon vereniging. In de wetenschap dat juist deze week er veel te doen is op scholen, met musicals en afscheidt- schoolfeesten, was de bezetting van de deelnemers toch redelijk druk te noemen. Mede door de vele begeleiders, en afzettingen, of een gestoffeerde bodem ter bescherming van de lopertjes, zijn er geen blessures of anders ongelukjes ontstaanDSC_9686

DSC_9774Op 4 september, vindt de Keistad Triatlon plaats vanaf het Eemplein, hierover zullen wij U nog berichten.

 

De aankondiging:

Om 19.00 uur starten de kinderen tot en met 12 jaar met hun wedstrijd over 100m zwemmen, 3 km fietsen en 1 km hardlopen.
Een half uur later, om 19.30 uur, start de teamrelay, een wedstrijd voor iedereen van 13 jaar en ouder. Een team bestaat uit drie personen. Teamlid 1 start met 200 m zwemmen, gaat daarna 5 km fietsen en loopt tot slot 1 km hard. Aan de rand van het zwembad tikt hij (of zij) teamlid nummer 2 aan die dan begint aan zijn of haar triatlon over dezelfde afstanden. Tot slot mag teamlid 3 starten en de triatlon afleggen. Zodra het derde teamlid over de finish komt wordt de eindtijd van het team genoteerd.
Het samenstellen van een team is geheel vrij; jong, oud, man, vrouw, snel, iets minder snel of helemaal niet snel, alle combinaties zijn mogelijk. Het belangrijkste is dat je FUN hebt in het samen volbrengen van een triatlon.

Verslag Karel van Rooy

fotoreportage zwembad en terrein Karel van Rooy

Fotoreportage Bos en fietsen, Nel Groenendijk.